Hem / Tema: Nikotinindustrins mål – beroende och vinst
Foto: Istock
Nikotin är ett ämne för rekreation och njutning enligt tobaksindustrin. I femtio år har man lurat konsumenter att tro att det är ofarligt – men forskningen visar att det är en lögn: Nikotin skadar hjärnan och är extremt beroendeframkallande. Ett nikotinberoende som är svårt att bryta är själva förutsättningen för tobaksbolagens enorma vinster, menar Lena Sjöberg, ordförande för Tobaksfakta.
Hon säger att samtal om tobak och nikotin handlar ofta om olika typer av produkter och hur olika skadliga de är för hälsan. Men tobaksbruk handlar i grunden om ett ofta livslångt och kostsamt nikotinberoende. Detta beroende är tobaksindustrins grundläggande affärsidé, menar hon.
Samtidigt som industrin ständigt utvecklar nya knep för att få nya konsumenter att fastna förminskar den beroendet som nikotinanvändning leder till och jämför nikotinkonsumtion med till exempel kaffe. Svenska Snustillverkarföreningen skriver till exempel följande om nikotin på sin webbplats Snusforumet:
”Nikotin är inte någon hälsoprodukt men det är inte heller farligt för de flesta vuxna människor om det konsumeras i måttliga mängder. Höga doser kan dock leda till biverkningar som påminner om hur kroppen reagerar vid för stora doser av koffein, som kaffe eller energidrycker.”
Vad Snusforumet inte nämner är hur starkt beroendeframkallande nikotin är – det är i klass med heroin. Det kan gå väldigt snabbt att bli beroende för den som provar tobaks- eller nikotinprodukter, säger Lena Sjöberg.
Många som använder tobak vittnar om hur svårt det är att sluta. Åratal efter att man tagit den sista cigaretten eller den sista prillan återkommer suget vid vissa tillfällen. Det är något som beroendeforskaren och neurobiologen Louise Adermark känner igen. Hon forskar på hur nikotinet påverkar kroppen.
–Nu är det 15 år sedan jag rökte, men jag kan fortfarande känna att jag blir sugen, även om jag vet vilka risker som finns med nikotin. Det är en enorm kraft de här produkterna har på en, säger hon.
–När det gäller beroende är det generellt så att man inte förstår att man är beroende av sin produkt, man tror att man har kontroll. När jag rökte sa jag själv saker som att ”jag kan sluta när jag vill, det är bara det att jag inte vill sluta just nu”.
Många underskattar eller känner inte till vad nikotinet gör i kroppen. Nikotinet förändrar och bygger om strukturer i hjärnan och trots att det från början gör användare avslappnad bidrar det i längden till oro och ångest.
–Det pratas så lite om nikotin och det finns en inställning att nikotin inte är så farligt. Men nikotin är ett nervgift och har många olika effekter på olika funktioner i kroppen , säger Louise Adermark.
Hon förklarar att nikotin aktiverar hjärnans belöningssystem och frisätter dopamin, som ger en känsla av välbehag, vilket bidrar till att utveckla beroendet. Ungdomar är särskilt sårbara för nikotinets effekter eftersom tonåren är en viktig tid för hjärnans utveckling. Under denna period är hjärnan extra mottaglig för belöningar.
Personer som använder nikotin i ett tidigt skede i livet riskerar i större utsträckning att bli starkt beroende, och risken att fortsätta ökar jämfört med personer som börjar använda nikotin senare.
Nikotin har också andra effekter på kroppen. Forskning har bland annat visat att nikotin i e-cigarettånga ger samma kortsiktiga effekt på blodkärl som rökcigaretter, nämligen styvare blodkärl, vilket är en riskfaktor för stroke och hjärtinfarkt.
Rökningen minskar i västvärlden. För att inte tappa kunder behöver tobaksbolagen då utveckla nya nikotinprodukter för att kunna fortsätta generera vinst. Med de nya produkterna, som vitt snus och e-cigaretter, håller man kvar människor i beroendet med en sorts hälsoargument. De nya produkterna marknadsför som ett sätt att kunna fortsätta att använda nikotin och slippa rökningens negativa hälsoeffekter. Det handlar alltså inte om att bryta beroendet, utan precis tvärtom.
På senare år har utbudet av nikotinprodukter ökat enormt, med till exempel det vita ”tobaksfria” snuset – nikotinportioner, där tobaksbladen har ersatts av annat växtmaterial – och smaksatta e-cigaretter. Det finns tusentals olika smaker på snus, och på e-vätskorna som används till e-cigaretter och många av dem är särskilt attraktiva för ungdomar, som till exempel godis- eller fruktsmaker.
Smaktillsatser mildrar det inledande obehaget och får människor att fortsätta använda produkten. De blir beroende av nikotinet och därmed säkras bolagens framtida vinster. Barnen är i hög grad de nya kunderna.
–Man ska också vara medveten om det nya tobaksfria snuset kan innehålla upp emot fyra gånger så höga doser nikotin som vanligt snus. Hur dessa höga nivåer påverkar oss vet vi inte idag, säger Louise Adermark.
Jämfört med rökning är snus och e-cigaretter också mer socialt accepterat.
–Med e-cigaretter kommer man inte hem och luktar rök, det är ingen som kritiserar bruket. Det ger mindre incitament att bryta vanan, som blir väldigt dyr i längden, säger Louise Adermark.
Om man ändrar fokus från cigaretter till nikotin blir det tydligare hur många som är beroende av nikotin i Sverige idag. Även om rökningen minskar använder över en tredjedel av Sveriges befolkning nikotinprodukter dagligen, enligt den senaste statistiken från den nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor” 2024. Användningen är särskilt hög bland unga vuxna. Bland personer i åldern 16–29 år är andelen som använder nikotinprodukter dagligen eller ibland över 30 % 2024. Denna ökning beror främst på ett ökat bruk av e-cigaretter och vitt snus.
Enligt snusindustrin är snus ett bra sätt för vuxna rökare att sluta röka på. Det håller inte Louise Adermark med om.
–Det finns hjälpmedel för folk att sluta, och vi ser i våra studier att dessa produkter fungerar för både rökare och snusare . Tobaks- och nikotinindustrin vill bara byta ett nikotinberoende mot ett annat, beroendet är ju tobaksindustrins grundläggande affärsidé.
–Vi har stor snusindustri i Sverige, och det handlar om mycket pengar. Det finns mycket starka krafter som förespråkar snus, även bland politiker i riksdagen. Man pratar om harm reduction, skademinimering, med argumentet att om man ska använda någon tobaksprodukt så är snus bättre än cigaretter: ”Rökningen har minskat tack vare snuset,” säger tobaksindustrin, men rökningen har minskat i alla länder i Europa även utan snuset. När allt kommer omkring så måste vi ju faktiskt inte använda nikotinprodukter alls, säger hon.
Att industrin förväntas bibehålla nikotinberoendet i befolkningen är tydligt utifrån förväntad ekonomisk tillväxt. Intäktsstorleken på den globala marknaden för nikotinprodukter var år 2022 912 miljarder USD, och intäkterna förväntas växa med en sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på 3,75 % från 2023 till 2028, enligt ISS Insights.
Ett sätt att värva nya kunder är hög nikotinhalt. Många nya nikotinprodukter har högre halt än traditionella, som brunt snus och cigaretter. Testfakta har gjort en jämförelse mellan brunt snus och 12 vanliga märken av vitt snus. Resultatet visat att de allra flesta varumärken vitt snus har högre nikotinhalt än det bruna snuset, och de som har lägre nikotinkoncentration har istället ett högt pH-värde, som gör att snuset ändå ger en snabb nikotineffekt. En påse vitt snus på 10 mg ger efter 6 timmar dubbelt så mycket nikotin i blodet som vad en vanlig cigarett ger.
I VISIRS forskningssammanställning om det vita snuset står det:
Om syftet med det vita snuset verkligen att få rökare att sluta röka skulle produkterna istället ha låga nikotinkoncentrationer, för att kunna hjälpa nikotinisten att successivt komma bort från ett nikotinberoende. Men det ligger inte i nikotinindustrins intresse att minska den totala försäljningen av sina olika produkter, och i själva verket är det förstås nikotinets beroendeframkallande förmåga som är nikotinindustrins motor.
– Vi kan inte fortsätta att bara se på hur barn och unga fastnar i beroende att barn skadas. Alltför få vuxna vet att snus-och veipexplosionen pågår. Vi behöver sprida kunskap för att stoppa den här negativa trenden, för barnens och folkhälsans skull.
Delar av artikeln publicerades första gången 2022-05-15
2025-05-26
Nikotin är ett ämne för rekreation och njutning enligt tobaksindustrin. I femtio år har man lurat konsumenter att tro att...
2024-11-20
Allt mer forskning visar att snus har negativa effekter på hälsan, till exempel gällande stora folksjukdomar som hjärt-och kärlproblem och...
2023-10-31
Nivåerna av grå substans i två delar av hjärnan kan vara kopplade till en önskan att börja röka under tonåren...
2022-12-08
Joe Bidens administration har planer på att införa nya regler som innebär att tobaksföretag tvingas minska mängden nikotin i cigaretter....
2022-09-29
Philip Morris International, världens största multinationella tobaksföretag, vilseleder konsumenterna om mängden nikotin i sitt sortiment av Iqos, en upphettad tobaksprodukt....
2022-09-26
Under den senaste mandatperioden har moderatpolitikern Sofia Westergren drivit frågan om det vita snuset i riksdagen. Hon har gått emot...
2022-06-26
Hos unga räcker 5 milligram nikotin om dagen för att etablera ett nikotinberoende. Det motsvarar ungefär en fjärdedel av mängden...
2022-05-15
2022-03-02
Trots goda avsikter är nyårslöften svåra att hålla. Speciellt när handlar om att sluta med en mycket beroendeframkallande produkt. Och...
”*” anger obligatoriska fält