Forskarlaget, som leddes av universiteten i Cambridge och Warwick i Storbritannien och Fudan University i Kina, analyserade hjärnavbildning och beteendedata från över 800 ungdomar i åldrarna 14, 19 och 23 år. Studien refereras i en artikel i Medical Xpress.

Forskarna fann att tonåringar som började röka vid 14 års ålder i genomsnitt hade markant mindre grå substans i en del av den vänstra frontalloben som är kopplad till beslutsfattande och regelbrott.

Grå substans är hjärnvävnad som bearbetar information och innehåller alla organets nervceller. Medan hjärnans utveckling fortsätter in i vuxen ålder, peakar tillväxten av grå substans före tonåren.

Låg volym av grå substans i denna del av hjärnan kan vara en ärftlig biomarkör för nikotinberoende, enligt forskarna.

De fann också att även den högra delen av samma hjärnregion hos rökare hade mindre mängd grå substans. Förlusten av grå substans i den högra prefrontala cortex verkar påskyndas först efter att någon har börjat röka. Denna region är kopplad till sökandet efter förnimmelser.

Sammantaget pekar fynden på en skadad ”neurobeteendemekanism” som kan leda till att nikotinanvändningen börjar tidigt och blir låst i ett långvarigt beroende.

”Det är mest troligt att man börjar röka under tonåren. Alla sätt att upptäcka en ökad risk för detta, så att vi kan rikta insatser, kan hjälpa till att rädda miljontals liv”, säger professor Trevor Robbins, medförfattare till studien, i artikeln. Studien är publicerad i tidskriften Nature Communications.

Läs vidare