Hem / Socialstyrelsens nya riktlinjer: fler ska få hjälp att sluta snusa
Allt mer forskning visar att snus har negativa effekter på hälsan, till exempel gällande stora folksjukdomar som hjärt-och kärlproblem och diabetes. I Socialstyrelsens nya nationella riktlinjer rekommendationer för vård vid ohälsosamma vanor inkluderas därför även brunt och vitt snus.
Enligt de nya rekommendationerna bör vuxna som snusar dagligen erbjudas ett rådgivande samtal av vården. För barn- och unga gäller rådet även om det rör sig om mer sporadisk snusning. Råden gäller både det bruna och det vita snuset.
Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, säger till Dagens nyheter att forskningen stärker att nikotin är farligare än man trott. Han lyfter också fram att en del sorter av vitt snus har högra doser nikotin än brunt snus.
Några rekommendationer om e-cigaretter har Socialstyrelsen däremot inte. Det beror inte på att vejpning tros vara mindre skadligt än traditionella cigaretter eller snus, utan på att Socialstyrelsen anser att man saknar tillräckligt med kunskap.
– För att vi ska utfärda en rekommendation behöver vi dels veta att det är farligt och dels ha en åtgärd som är effektiv. Men det finns all anledning att tro att det finns samma hälsorisker med vejp, om inte mer, säger Thomas Lindén till DN.
I de nya nationella riktlinjerna rekommenderas kvalificerade rådgivande samtal till unga under 18 år som röker eller snusar. Det behöver inte vara dagligt bruk utan kan vara mer sporadiskt. Det är vanligt att unga har ett blandbruk av både cigaretter och snus. Risken att börja röka ökar också för den som börjar snusa i unga år, skriver Socialstyrelsen. Därför har man samma rekommendation oavsett om personen snusar eller röker.
Unga under 18 år är en prioriterad grupp, eftersom forskning visar att tonårshjärnan är särskilt känslig för nikotinets effekter, skriver Socialstyrelsen:
”Den som börjar med nikotin tidigt i livet riskerar också att utveckla ett starkare nikotinberoende. Nikotinberoende är skadligt i sig, men även en riskfaktor för fler beroenden, till exempel beroende av alkohol, amfetamin, kokain och heroin. Ungdomar med adhd har lättare att utveckla nikotinberoende och även svårare att bryta ett sådant beroende”.
Rekommendationerna från Socialstyrelsen gäller tre typer av stöd: rådgivande samtal, kvalificerade rådgivande samtal och familjestödsprogram, ett kvalificerat rådgivande samtal, fast för en hel familj.
Ett problem är att åtgärder för unga har visat sämre effekt än åtgärder för vuxna.Det gör att stödet till unga som röker och snusar inte har lika högre prioritet som stödet till vuxna.
Det finns troligen andra samhällsåtgärder som har bättre effekt än samtal för denna åldersgrupp, till exempel högt pris på nikotinprodukter och åldersgräns för inköp, skriver Socialstyrelsen.
Vid webbinariet där rekommendationerna presenterades deltog Josefine Jonsson, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. Hon fick frågan om vad som behöver göras framåt för att färre unga ska börja använda nikotinprodukter. Hon svarade:
– Nikotinområdet omfattas av skyddsreglering men den här skyddsregleringen kan ju kompletteras med bestämmelser om exempelvis smakförbud. Det finns ju fina exempel runt om i Europa där det är tillåtet att sälja nikotinprodukter men inte smaksatta. Smaksättningen är ju jätteviktig för hur attraktiva produkterna är. Och sen vet vi som jobbar preventivt, vi har interventioner som är lyckosamma, och är det högt pris så är det en mycket framgångsrik förebyggande intervention, så man kan ju jobba med prisbilden också, sa Josefine Jonsson.
På webbinariet deltog också Matz Larsson, överläkare, docent, tobakspreventiva mottagningen Universitetssjuhuset Örebro. Han sade att samhället har en skuld till människor som börjat använda nikotin i väldigt unga år. Han syftade på att det före 2022 var tillåtet för 14-15-åringar att köpa vitt snus.
–Samhället har en skyldighet att hjälpa de unga människor som började använda nikotin tidigt. Inte minst kvinnor som önskar bli gravida om några år. Det är mycket bättre om de slutar nu när vi kan ge de effektivaste läkemedlen. Det kan man som läkare inte göra under en graviditet.
En annan nyhet i rekommendationerna, utöver ökat fokus på snus, är att tandvården får en större roll och ansvar. Det kan exempelvis handla om att uppmärksamma unga som snusar.
– Det är väldigt positivt att man pekar på tandvårdens möjligheter, eftersom vi träffar hela befolkningen regelbundet. Tandvårdspersonal kan lyfta frågan om nikotinbruk i varje patientmöte, framför allt i barn och ungdomsgruppen, säger Lena Sjöberg, ordförande i Tobaksfakta och Tandvård mot Tobak.
Källa: https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/regler-och-riktlinjer/nationella-riktlinjer/riktlinjer-och-utvarderingar/levnadsvanor/
https://www.dn.se/sverige/socialstyrelsen-vill-att-fler-snusare-ska-fa-hjalp-att-sluta/
2024-12-11
En majoritet i riksdagen står bakom regeringens förslag om att ändra tobakspolicy i Sverige, från att minska tobaksbruk till att...
2024-11-20
Allt mer forskning visar att snus har negativa effekter på hälsan, till exempel gällande stora folksjukdomar som hjärt-och kärlproblem och...
2024-11-13
Philip Morris International (PMI) och British American Tobacco (BAT) har länge sponsrat Formel 1 och därigenom nått ut med sin...
2024-11-11
2023 gjorde Folkhälsomyndigheten en sammanställning om olika tobak- och nikotinprodukter och dess farlighet på regeringens uppdrag. Nu verkar en ny...
2024-11-04
En faktor som kan påverka ungas tobak/nikotin-vanor är föräldrarnas inställning. Under perioden 2016 – 2023 har andelen som tycker det...
2024-11-01
Frankrikes hälsominister meddelade i veckan att den franska regeringen siktar på att införa ett förbud inom de kommande veckorna. Hälsoministern säger...
2024-10-01
Danmark föreslår nu en lag som ska sätta en maxgräns för nikotinhalten i vitt snus på nio milligram per portion....
2024-09-23
Stanton Glantz är en pensionerad tobaksforskare vars artiklar vi ofta länkar till på Tobaksfakta. I en lång intervju på Youtube...
2024-09-11
Snusbolaget Norden riskerar att mista rätten att sälja brunt snus via e-handel. Tjänstemän på Stockholms stads tillståndsenhet anser inte att...