Hem / Ny undersökning visar: Starkt stöd för rökfria platser utomhus
Den nya tobakslagen om rökfria utomhusmiljöer som infördes den 1 juli i år får starkt stöd. Hela 84 procent tycker att den är bra eller mycket bra. Även en majoritet av rökare, 6 av 10, är positiva till lagen. De tillfrågade tycker att lagen skyddar barn från att börja röka.
Resultaten är från en undersökning som gjordes i november av Kantar Sifo, på uppdrag av Tobaksfakta. Men även om lagen har starkt stöd så är det bara 3 av 10 som kommenterar när någon röker på en allmän plats utomhus.
Viktig för barn och ungdomar 6 av 10 svenskar uppfattar lagen som positiv för att få ungdomar att inte börja röka. De som svarat på undersökningen tror att lagen påverkar barn och ungdomar, bland annat genom att de inte lika ofta kan se andra personer röka på allmänna platser.
Fler rökfria platser önskas Uteserveringar är den plats där största andelen, 6 av 10, har märkt skillnad i utomhusmiljön efter att lagen infördes. Andra platser är butiksentréer och busshållplatser. Merparten av de tillfrågade, 68 procent, vill dessutom lagstifta om rökfritt på andra platser utomhus.
”Lagen ett viktigt steg” –Det är mycket glädjande att se att så många välkomnar rökfria utomhusmiljöer och att de dessutom vill ha fler rökfria platser utomhus. Många inser att rökfria miljöer hjälper våra barn att inte börja röka. 4 av 5 barn börjar röka innan de fyllt 18 år så lagen är ett viktigt steg för att förhindra tobaksdebut, säger Margaretha Haglund, expert tobakspolitik på Tobaksfakta.
Dags för politikerna att ta nästa steg Hur det fortsatta arbetet ska gå till, det tycker hon är klart och tydligt: –Nu återstår för våra politiker att ta nästa steg i arbetet för ett rökfritt Sverige 2025, till exempel att minska tobaksindustrins förföriska marknadsföring genom ett exponeringsförbud för tobak på försäljningsställen. Det här är efterlängtat av svenska folket. Barnen är vår framtid, och deras hälsa måste vara viktigare än tobaksindustrins fortsatta vinster.
Den nya tobakslagen om rökfria utomhusmiljöer infördes den 1 juli i år. Då blev det rökfritt på platser utomhus, till exempel på uteserveringar, busshållplatser, lekplatser och butiksentréer. Lagen innebär även att de som säljer tobaksvaror behöver tillstånd.
Undersökningen utfördes i november av Kantar Sifo och riktade sig till 1000 personer i hela Sverige i åldern 18 år och uppåt. Undersökningen genomfördes på uppdrag av Tobaksfakta, som arbetar för ett rökfritt Sverige 2025.
Här finns en sammanfattning av undersökningen om nya tobakslagen 2019
Faktablad om rökfria miljöer
Mer om Tobacco Endgame 2025
Har du frågor om undersökningen, kontakta Göran Boëthius, opinionsbildare och tillf ordförande Tobaksfakta.
2024-03-18
Sedan 2019 råder rökförbud i hela kollektivtrafiken, också utomhus. En tillsyn i Stockholms län visar att rökning ändå förekommer. Mer...
2024-02-08
EU-kommissionen uppdatering av rekommendationerna om rökfria miljöer skulle ha presenterats förra året men är ännu inte klar. Det kritiseras av...
2023-12-13
I en medlemsundersökning som Astma- och Allergiförbundet gjort uppger så många som 17 procent att de har problem med grannars...
2023-06-02
Störs du av grannars rökning? VISIR har på sin webbplats tips på vad man kan göra för att försöka lösa...
2023-05-02
Rökande hyresgäst och hyresvärd har uppnått förlikning i Hyresnämnden i Malmö. Hyresvärden drar tillbaka vräkningen och hyresgästen lovar att i...
2023-03-24
Många hyresvärdar inför förbud mot rökning i sina lägenheter. Men lagstiftningen är oklar. En hyresvärd har sagt upp en hyresgäst...
2022-01-02
Vad händer med kroppen när den exponeras för tredjehandsrök? Det utreds i en artikel på Thirdhand Smoke Resource Centers webbplats.
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-08-11
Det finns stöd för ett orsakssamband mellan passiv rökning och oral cancer. Det visar en metaanalys, publicerad i Tobacco Control.