Hem / Dubbelt så många dör av tobak än hittills beräknat
Antalet dödsfall i Sverige som orsakas av rökning är närmare dubbelt så stort som man tidigare beräknat.Under åren 2010-2012 uppskattas tobaksrökning ha dödat 12 000 personer per år. Under samma period insjuknade 100 000 personer i rökrelaterade sjukdomar.
Det visar en ny studie som Socialstyrelsen genomfört i samarbete med Karolinska institutet och Statens folkhälsoinstitut.
Fram tills nu har man uppskattat antalet dödsfall orsakade av rökning till 6 600 per år.
Skillnaden beror på att man nu tagit med även rökare som dör vid högre ålder och levt längre än den förväntade livslängden.
– Under senare år har det visat sig finnas ett starkare samband mellan regelbunden rökning och att insjukna i så allvarliga sjukdomar så att man dör, säger docent Magnus Stenbeck, en av rapportförfattarna och forskare vid Karolinska institutet.
– Det innebär att antalet döda av rökning nu uppskattas till ett högre tal än tidigare.
De fyra stora rökrelaterade folksjukdomarna lungcancer, KOL, stroke och hjärtinfarkt stod för omkring 8 000 rökorsakade dödsfall per år. Utöver det dog omkring 4 000 rökare i ett 40-tal andra sjukdomar som berodde på rökning.
Fler sjukdomar har också visat sig ha samband med rökning. Av dem som vårdats på sjukhus har nära 100 000 personer blivit sjuka på grund av rökning. Av dessa insjuknade omkring 38 000 i de fyra rökrelaterade folksjukdomarna, varav omkring 20 000 i KOL.
Ungefär lika många har också vårdats för lunginflammation orsakad av rökning.
Varje år insjuknar 1 600 kvinnor i arbetsför ålder i rökrelaterad livmoderhalscancer. Vart femte registrerat missfall före vecka 22, utomkvedshavandeskap och kvinnlig infertilitet (oförmåga att bli gravid) kan tillskrivas rökning.
– I synnerhet för kvinnor kan vi se att rökning orsakar sjuklighet även tidigt i livet, säger Magnus Stenbeck.
Utredningen om tobaksdöden har genomförts på uppdrag av socialdepartementet. Syftet var att utveckla en metod för beräkning av tobaksrelaterad sjuklighet och dödlighet bland tobaksbrukare och göra det möjligt att baserat på dagens exponering för tobak kunna beräkna framtida tobaksrelaterade sjukdomar och dödsfall.
En av forskarna bakom rapporten är professor Hans Gilljam, Karolinska institutet. Han säger:
– En styrka med rapporten är att man inte bara har analyserat data om de stora folksjukdomarna hjärta-kärl, cancer och lungor utan också kunnat värdera en lång rad sjukdomssamband som förr varit okända eller osäkra.
– Eftersom det ofta krävs längre tids exponering för tobaksrök för att skador ska uppstå har värderingen av skaderiskerna varit svår. Tidigare har man fått hålla till godo med försiktiga antaganden från analyser av till exempel WHOs internationella epidemiologer, men nu har vi äntligen kunnat kombinera aktuella forskningsresultat med våra goda register och fått fram dessa sensationella resultat.
2024-02-23
I region Kalmar län finns hälsokoordinatörer inom mödrahälsovården. De ger stöd för att ändra levnadsvanor, som att sluta röka eller...
2024-02-05
Samhällets negativa inställning till rökning och många rökfria miljöer bidrar starkt till att människor med psykisk ohälsa lyckas sluta röka....
2023-10-31
Nivåerna av grå substans i två delar av hjärnan kan vara kopplade till en önskan att börja röka under tonåren...
2023-10-25
208 organisationer från 61 länder uppmanar en FN-kommitté att stärka formuleringen av tobakens skador i ett dokument om rasdiskriminering och...
2023-10-24
Snusning ökar risken för missfall. Det visar en studie baserad på över halv miljon kvinnors uppgifter från graviditetsregistret. Studien har...
2023-10-05
Under det senaste decenniet har det skett ett skifte där nya nikotinprodukter utgör en allt större andel av tobaks-och nikotinbruket....
2023-08-30
I Storbritannien har hälso- och sjukvårdsmyndigheten National Health Service beslutat att införa ett riktat screeningprogram för tidig upptäckt av lungcancer....
2023-08-01
År 2020 dog det 1,8 miljoner människor i världen av lungcancer – 257000 av dem fanns i EU. 2,21 miljoner...
2023-06-22
Snusföreträdare vill ha bort EU:s förbud mot det bruna snuset och fortsatt fri lejd för det vita. Annars kan EU...