Hem / Arvsanlag för fetma ökar risken för rökning
Personer med en ärftligt ökad risk för övervikt och fetma har också en ökad risk att börja röka. Dessutom röker dessa personer fler cigaretter per dag om de börjar röka.
Detta samband mellan anlag för fetma och rökning kom fram i en studie av genetiken och rökvanorna hos nästan 450 000 personer. Studien har publicerats av British Medical Journal, BMJ.
Både rökning och övervikt/fetma är starka riskfaktorer för en rad allvarliga folksjukdomar. Kunskapen om hur dessa faktorer hänger ihop är låg. Å ena sidan går många upp i vikt när de slutar röka. Å andra sidan visar studier att rökare i genomsnitt har ett större midjeomfång än rökfria personer.
Tidigare genetiska studier tyder på en möjlig gemensam biologisk grund för olika beroenden, som nikotinberoende och högt kaloriintag. Forskare i Frankrike och Storbritannien ville undersöka sambandet mellan övervikt och rökning närmare, i syfte att bidra till bättre förebyggande strategier.
De valde en metod som kallas mendelsk randomisering. Denna metod anses visa orsakssamband på ett vetenskapligt tillförlitligt sätt.
Forskarna analyserade prover från sammanlagt 450 000 personer i två stora biobanker och jämförde resultaten med uppgifter om personernas rökvanor. De sökte sådana genvarianter (arvsanlag) som i tidigare forskning har kopplats starkt till bukfetma. Det handlar om genvarianter som påverkar midjemått, BMI och kroppsfettprocent.
Analysen visade ett starkt samband mellan dessa genvarianter och rökvanor. Personer med ärftlig risk för fetma var oftare rökare och rökte i genomsnitt mer per dag än personer med andra genvarianter.
Forskarna kontrollerade också hur personernas faktiska vikt eventuellt hängde ihop med rökning. Då syntes inte samma entydiga samband mellan övervikt och rökning som vid den genetiska analysen. Forskarna menar att detta bland annat kan bero på att när en person väl har börjat röka så dämpar rökningen aptiten.
Forskarna framhåller att deras resultat stärker hypotesen om en gemensam biologisk grund för olika beteenden som har med beroende att göra. Många personer har en större genetisk risk än andra att utveckla sådana beteenden. Forskarna skriver att denna kunskap kan användas i förebyggande arbete. Exempelvis skulle övervikt hos barn kunna signalera en ökad risk att börja röka.
2024-02-23
I region Kalmar län finns hälsokoordinatörer inom mödrahälsovården. De ger stöd för att ändra levnadsvanor, som att sluta röka eller...
2024-02-05
Samhällets negativa inställning till rökning och många rökfria miljöer bidrar starkt till att människor med psykisk ohälsa lyckas sluta röka....
2023-10-31
Nivåerna av grå substans i två delar av hjärnan kan vara kopplade till en önskan att börja röka under tonåren...
2023-10-25
208 organisationer från 61 länder uppmanar en FN-kommitté att stärka formuleringen av tobakens skador i ett dokument om rasdiskriminering och...
2023-10-24
Snusning ökar risken för missfall. Det visar en studie baserad på över halv miljon kvinnors uppgifter från graviditetsregistret. Studien har...
2023-10-05
Under det senaste decenniet har det skett ett skifte där nya nikotinprodukter utgör en allt större andel av tobaks-och nikotinbruket....
2023-08-30
I Storbritannien har hälso- och sjukvårdsmyndigheten National Health Service beslutat att införa ett riktat screeningprogram för tidig upptäckt av lungcancer....
2023-08-01
År 2020 dog det 1,8 miljoner människor i världen av lungcancer – 257000 av dem fanns i EU. 2,21 miljoner...
2023-06-22
Snusföreträdare vill ha bort EU:s förbud mot det bruna snuset och fortsatt fri lejd för det vita. Annars kan EU...