Hem / Propositionen med ny ANDTS-strategin till riksdagen senast 23 mars
Magnus Jonsson arbetar med regeringens nya ANDTS-strategi på Socialdepartementet. Foto: privat
Den nuvarande ANDTS-strategin gällde för åren 2016–2020. Propositionen med strategin för kommande år ska presenteras för riksdagen senast den 23 mars, enligt Magnus Jonsson på Socialdepartementet.
ANDTS-strategin är regeringens strategi för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar.
När Tobaksfakta intervjuar Magnus Jonsson pågår den interna beredningen av kommande strategi som inkluderar flera departement och enheter inom Regeringskansliet.
–Alla departement med sina olika intressen ska ställa sig bakom slutprodukten, så det är ett lite spännande arbete framgent, säger han.
Propositionen, där den nya strategin ingår, ska lämnas till riksdagen senast den 23 mars. Det blir alltså några månader utan någon gällande ANDT-strategi, men så var det även förra gången, säger han.
–Det blir ett litet glapp där. Allting tuffar på, och när strategin är beslutad kommer den att ge vägledning för insatser från såväl regeringen som andra aktörer, säger han.
Vad förslaget, som nu är bereds internt, innehåller vill Magnus Jonsson inte berätta.
–Du får vänta tills strategin är beslutad, säger han och skrattar.
De ämnen som dyker upp i samhällsdebatten kan dock förväntas få större utrymme i strategin, enligt honom. Narkotikafrågan är med gängkriminalitet aktuell nu. Även tobaken har seglat upp på agendan nu i pandemitider.
–Tobaksfrågan är förstås alltid aktuell och lever vidare, och just i år har den kommit upp i ett sammanhang vi inte hade kunnat förutse. Men att rökningen minskar sedan många år är absolut glädjande, säger han.
Folkhälsomyndigheten har nationellt samordningsansvar för strategin och har kommit med förslag på vad som kan ingå.
– Vi tittar på deras förslag, bland annat om att fortsätta mot målet Tobacco Endgame – Rökfritt Sverige 2025, som regeringen har beslutat om, säger han.
Vad som kommer med i den nya strategin är alltså ännu inte klart, men det måste finnas en beredskap för oväntade händelser i den.
–Strategin ska vara så vid i konturerna och elastisk att den går att anpassa efter rådande omständigheter. Det ska inte vara för mycket en att-göra-lista, säger han.
Tobaksfaktas ordförande Göran Boëthius berättar att Tobaksfakta under hösten i kontakter med Folkhälsomyndigheten har försökt tydliggöra argumenten för vad som krävs för att regeringen ska nå målet 2025.
–Det krävs att tobakskonventionens åtgärder implementeras i svensk lagstiftning. Det förutsätter också att sittande utredning om en ”sammanhållen reglering av alla tobaksprodukter” verkligen blir tillräckligt omfattande och inte bara levererar kosmetiska marknadsföringsförslag. Tobaksindustrins fokusering på nya nikotinprodukter visar att vi måste betrakta nikotin och nikotinberoende som den gemensamma faktorn att bekämpa i all fortsatt tobaksreglering, säger han i en kommentar.
Tobaksfakta föreslog i ett brev till Socialdepartementet i december 2020 åtgärder som bör vara med i den nya ANDTS-strategin med utvecklade resonemang kring varför.
Magnus Jonsson har arbetat med ANDTS-strategin i drygt ett år. Elva departement är mer eller mindre inblandade i arbetet.
–Samtliga departement utom Försvarsdepartementet är i något sammanhang inblandade, och har synpunkter och förslag på texten, men fokus ligger på Socialdepartementet, Justitiedepartementet, Utbildningsdepartementet och Finansdepartementet.
Under året som gått har han lyssnat in och samtalat med ett 20-tal berörda myndigheter och ett 40-tal organisationer för att fånga in till exempel frågor om vad som har fungerat bra med den nuvarande strategin och vad som kan förbättras.
I våras genomfördes fyra hearingar på ämnena prevention, tillgänglighet, vård och stöd, samt organisation och styrning.
Klart är att budgeten för ANDT-åtgärder under 2021 är 95,6 miljoner kronor.
–Mot slutet av strategiperioden bantas anslagen ned, då handlar det om att utvärdera, summera och fasa ut, säger han.
Summan är inte heller en absolut gräns.
–Det är de pengar som finns på det anslag som finansierar insatser inom ANDT och spelprevention, men sedan kan man ju koppla ihop åtgärderna med andra frågor, säger han.
Läs mer om ANDT-strategin för 2016–2020 på Folkhälsomyndighetens webbplats
Läs Folkhälsomyndighetens utvärdering av den nuvarande strategin.
2020: 95,6 miljoner kronor
2019: 165,6 miljoner kronor
2018: 195,6 miljoner kronor
2017: 213,6 miljoner kronor
2016: 163,6 miljoner kronor
2021-06-17
Regeringens förslag till ny strategi för politiken för alkohol, narkotika, tobak, dopning och spel om pengar, ANDTS, fick den 15...
2021-06-10
Socialutskottet föreslår att riksdagen säger nej till regeringens förslag på ny ANDTS-strategi. Strategin är för otydlig och bör arbetas om....
2021-06-08
Regeringen vill utvidga tobaksbegreppet att också omfatta nikotinprodukter. Flera riksdagspartier är kritiska till detta. Linnea Hedman, docent i epidemiologi och...
2021-03-29
Tobaksbegreppet utvidgas till att omfatta både tobaks- och nikotinprodukter. Det är det mest konkreta förslaget när det gäller tobak i...
2021-01-21
Den nuvarande ANDTS-strategin gällde för åren 2016–2020. Propositionen med strategin för kommande år ska presenteras för riksdagen senast den 23...
2020-11-24
Det vore ett allvarligt misstag att sjösätta en ny ANDTS-strategi utan att garantera medel som gör att strategin kan förverkligas....
2019-01-09
Det är idag allmänt rökningens konsekvenser kostar samhället enorma belopp. – Man pratade tidigare om 31,5 miljarder kronor, men nya...
2018-11-28
Stockholms läns landsting har beslutat om målet att dagligrökningen ska halveras i länet till 2025. För att uppnå detta satsar...
2018-11-26
Tobaksfaktas Göran Boëthius bjöd på framåtriktade förslag och Josefin P Jonsson gav en inblick i Folkhälsomyndighetens arbete ur ett Tobacco...