Hem / Utomhusrökning på serveringar ger sämre arbetsmiljö både ute och inne
Rökning utomhus vid serveringsställen kan påtagligt försämra luftkvaliteten inomhus. Det visar en ny forskningsstudie från Nya Zeeland.
I takt med att barer, pubar, restauranger och andra serveringsställen i allt fler länder görs rökfria, ökar rökningen utanför serveringarna. Det är vanligt att erbjuda rökande gäster möjlighet att röka på exempelvis verandor och altaner som ger visst skydd mot väder och vind. I Sverige och många andra länder förs en diskussion om var man ska dra gränsen mellan vad som ska räknas som inomhus- respektive utomhusytor. Det finns också ett växande intresse för hur rökningen påverkar arbetsmiljön på de delvis inbyggda serveringsytorna och hur utomhusrökningen eventuellt inverkar på luften inne på serveringsställena.
De två senare frågorna studerade forskarna i Nya Zeeland med hjälp av mätningar på sammanlagt sju pubar och barer i staden Wellington. Totalt gjordes tolv mätningar under fyra kvällar. Det man mätte var halten av fina partiklar i luften.
Resultaten visade att den genomsnittliga partikelhalten i luften på de delvis inbyggda ytorna varierade kraftigt, men ofta var mycket hög. Detsamma gällde angränsande delar av lokalerna inomhus. Ju mer dörrarna mellan utomhus- och inomhusutrymmena hölls öppna, desto mer rök spreds in i lokalen och desto högre var partikelhalterna där. Partikelvärdena på utomhusytorna och angränsande inomhusytor var ofta så höga att de överskred WHOs gränsvärden.
Mätningarna visade dessutom att tobaksrök från utomhusdelen kunde spridas även långt in i lokalen och försämra luftkvaliteten där. ”Det skulle kunna vara rimligt att införa regler om hur öppet det får vara mellan utomhusytor där rökning tillåts och serveringsytor inomhus samt om hur nära de får ligga varandra”, skriver forskarna.
De menar att sådana begränsningar skulle syfta till att hålla en god luftkvalitet inomhus och slå vakt om framför allt serveringspersonalens hälsa. Studien är publicerad i New Zealand Medical Journal. Här är en länk till tidskriftens sammanfattning av studien.
https://journal.nzma.org.nz/journal/abstract.php?id=4995
2023-06-02
Störs du av grannars rökning? VISIR har på sin webbplats tips på vad man kan göra för att försöka lösa...
2023-05-02
Rökande hyresgäst och hyresvärd har uppnått förlikning i Hyresnämnden i Malmö. Hyresvärden drar tillbaka vräkningen och hyresgästen lovar att i...
2022-01-02
Vad händer med kroppen när den exponeras för tredjehandsrök? Det utreds i en artikel på Thirdhand Smoke Resource Centers webbplats.
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-08-11
Det finns stöd för ett orsakssamband mellan passiv rökning och oral cancer. Det visar en metaanalys, publicerad i Tobacco Control.
2021-05-14
Tobaksrökexponerade barn använder vårdtjänster och akutvård oftare än barn som inte exponeras för tobaksrök, vilket är en stor kostnad på...
2021-03-31
Vuxnas tobaksbruk har förödande effekter på barn, ända från befruktningstillfället och genom hela barndomen och tonåren enligt en ny rapport...
2021-02-23
Unga människor som exponeras för tobak, antingen genom att använda det själva eller genom passiv rökning, har en mycket högre risk...
2021-02-07
För 30 år sedan, 7 februari 1991, kom domen i Australien som för första gången slog fast att passiv rökning orsakar lungcancer hos icke-rökare.