Anna Karlsson är ANDTS-samordnare på Länsstyrelsen i Västernorrland. Hon förklarar för Tobaksfakta att myndigheten vid sina  mätningar av avloppen i länet kan följer spåren av nikotin (via kotinin). Man har funnit mer nikotin de senaste åren. Ökningen har inte påverkats av åldersgränsen på 18-år för nya nikotinprodukter som infördes 2022.

– Ökningen skulle kunna bero på att det är fler som använder, att användarna använder mer och/eller starkare produkter, förklarar Anna Karlsson.

På Länsstyrelsen är man oroad över ökningen. Man vill veta mer och planerar att följa upp CAN:s nationella mätningar av ungas nikotin- och tobaksbruk, med lokala mätningar.

En ökad användning av nikotinprodukter bland unga kan leda till folkhälsoproblem, menar man från Länsstyrelsen. I rapporten står det:

”Sambandet är otvetydigt på gruppnivå – det är mycket vanligare att ungdomar som använder tobaks- och nikotinprodukter också dricker mer alkohol och provar narkotika. Unga nikotinanvändare utgör en klar riskgrupp jämfört med dem som inte röker eller snusar, att bli nästa generations ”festknarkare” och att en del av dem utvecklar ett beroende. Det finns all anledning att försvåra för minderåriga att få tag på nikotinprodukter, och att stödja personer i alla åldrar som vill sluta med nikotin på effektiva sätt”.

Fotnot:
Eftersom kotinin, som visar mängden nikotin,  är en nedbrytningsprodukt vet man att det inte är fråga om nedspolade snusprillor eller fimpar som ger utslag. Det rör sig om konsumtion.

Källa: Länsstyrelsens rapport om nikotin, narkotika och dopningsmedel

Läs vidare