CAN gör återkommande enkätundersökningar i skolor och bland vuxna. Uppgifterna bygger då på självrapportering. På så vis kan CAN se trender, men dessa bygger på självrapportering och ger inte lika tydliga siffror som när man ser vad som faktiskt sålts. CAN gör därför även rapporter utifrån försäljningssiffror. En sådan har nu presenterats utifrån statistik från 2003 till 2023.

Här kan man tydligt se en minskning för de traditionella cigaretterna. Cigarettkonsumtionen har minskat med 58 procent sedan 2003. Nedgången berör både registrerade och oregistrerade cigaretter, alltså cigaretter som exempelvis köpts utomlands eller smugglats in. Sedan 2021 har cigarettkonsumtionen minskat med 22 procent. Den totala cigarettkonsumtionen under 2023 skattades till att motsvara 451 cigaretter per invånare.

Samtidigt som användningen av traditionella cigaretter minskar så ökar bruket av e-cigaretter.Försäljningen av e-vätskor (vätskor till elektroniska cigaretter) ökade från 14 000 liter år 2022 till 26 000 liter år 2023, en ökning med 85 procent. Den totala konsumtionen av e-vätska 2023 motsvarar cirka 3 milliliter per invånare.

Finns det då något samband mellan minskat rökande och ökat vejpande? CAN skriver i sin avslutande diskussionsdel av rapporten att man ska vara försiktig med att dra slutsatser. Minskningen av rökning skedde innan ökningen av vejpande:

Eftersom användning av e-cigaretter kan vara ett hjälpmedel för att sluta röka (Lindson m.fl., 2024) är det frestande att koppla ihop den aktuella nedgången i rökning med den aktuella uppgången i e-cigaretter. Här bör beaktas att den stora nedgången i rökning skedde långt innan e-cigaretter blev populära och att det inte skedde någon nedgång i rökning i samband med ökningen i användning av e-cigaretter 2022. För 2023 samvarierar visserligen ökningen i e-cigaretter med en nedgång i rökning men det är alldeles för tidigt att dra slutsatser utifrån data från 1 år. Det tillgängliga vetenskapliga underlaget har även bedömts vara alltför otillräckligt för att det ska vara möjligt att kunna avgöra om e-cigaretter leder till förändrade rökvanor (SBU, 2020)

Brunt snus
När det gäller det bruna snuset så har det också skett en minskning, precis som för cigaretter, men det har varit mycket mer fluktuationer. År 2003 motsvarade konsumtionen av brunt snus 0,92 kilo per invånare. För 2023 hade konsumtionen minskat till 0,78 kilo. Men under årens lopp har det gått lite fram och tillbaka. Konsumtionen var som lägst år 2008, 0,72 kilo per invånare. De senaste åren har det dock gått stadigt neråt. Det har sammanfallit med att användning av vitt snus ökat.

– Från 2021 ökade antalet konsumerade snusdosor med 15 procent om vi räknar både brunt och vitt snus. Men det bruna snuset minskade med 8 procent medan det vita mer än fördubblades, säger Mats Ramstedt, forskningschef på CAN i ett pressmeddelande.

Det vita snuset har bara funnits med i statistiken sedan 2021. Under denna korta tid har användningen ökat mycket stort. 2021 motsvarade användningen av det vita snuset  0,11 kilo per invånare. Till 2023 hade det mer än fördubblats: 0,25 kilo per invånare. Det vita snuset utgör en allt större del i det totala snusandet i Sverige.

– 2021 skattade vi att 16 procent av alla snusdosor var vitt snus och idag är det var tredje snusdosa, säger Mats Ramstedt.

Finns det då något samband mellan minskat rökande och den kraftiga ökningen av vitt snus? Precis som när det gäller e-cigaretter ska man vara försiktig med att dra slutsatser. Rökningen började minska långt innan det vita snuset blev populärt, skriver CAN:

Liksom e-cigaretter används även snus som ett hjälpmedel för att sluta röka  tobakscigaretter (Lund & Lund, 2023) och en fråga att ställa sig även här är därför om det finns ett samband mellan snuskonsumtionen och den minskade rökningen. Också här kan det konstateras att rökningen började minska långt innan det vita snuset blev populärt, men också att konsumtionen av tobakssnus i antal kilo legat relativt stilla de senaste 20 åren när rökningen minskat kraftigt. Mäts snuset i antal dosor kan man däremot se att konsumtionen ökat under de senaste 20 åren men att det var en i stort oförändrad nivå 2003–2013 – en CAN Rapport 232  Den totala konsumtionen av cigaretter och snus i Sverige 2003–2023 19 (37) period då rökningen minskade med 33 procent. Detta betyder inte att det finns rökare som slutar med hjälp av snus, men däremot på att det är långt ifrån givet att en ökad snuskonsumtion minskar rökningen på befolkningsnivå. Även här är forskningsunderlaget otillräckligt i nuläget (SBU, 2020).

Fotnot: Genomsnittet i befolkningen är räknat på befolkning 15 år och äldre.
Källa:  https://www.can.se/publikationer/den-totala-konsumtionen-av-cigaretter-och-snus-i-sverige-2003-2023/

 

Läs vidare