Den dagliga rökningen av cigaretter har minskat i Sverige sedan 1980-talet. Minskningen sammanfaller med det breda tobaksförebyggande arbete som bedrivits under samma tid, skriver Folkhälsomyndigheten. Man pekar sedan på olika beslut som fattats, exempelvis: rökförbud inomhus på serveringar, ratificering av WHO:s ramkonvention om tobakskontroll, införande av förbud mot marknadsföring, sponsring och utomhusreklam.

Folkhälsomyndigheten är oroad över den ökande användningen av e-cigaretter och nikotinsnus bland unga. Forskning visar att användning av e-cigaretter och snus kan öka risken för att börja röka cigaretter, skriver man.

Folkhälsomyndighetens faktablad avslutas med att man förordar en förändring av politiken, vad gäller nikotin. Folkhälsomyndigheten skriver:

För att minska användningen av en tobaks- och nikotinprodukt behöver vi arbeta för att minska bruket av alla produkter. Nikotinprodukter behöver därmed ingå i det tobaksförebyggande arbetet framåt.

Ett effektivt verktyg i det tobaks- och nikotinförebyggande arbetet är skyddsreglering och i dag skiljer sig regleringen åt mellan produkter. En reglering för tobaks- och nikotinprodukterna som är mer lik den skyddslagstiftning som finns för cigaretter skulle öka skyddet för barn och unga.

Vägen till ett rökfritt Sverige — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Läs vidare