Hem / Sprid Folkhälsomyndighetens kampanj om rökfria utemiljöer
Folkhälsomyndigheten har tagit fram kampanjen ”Rökfri miljö” som syftar till att uppmärksamma lagen om rökfria utemiljöer som trädde i kraft 1 juli 2019. Målet är att sprida kunskapen om lagen, och efterlevnaden av den, för att skydda barn och ungdomar från tobak. Kampanjmaterialet är tillgängligt att använda för alla.
Idén bakom kampanjen är att underlätta för alla medverkande att kraftsamla kring insatser som ökar kännedom om de nya reglerna, skapa förståelse för motiven och förstärka det goda beteende som redan sker.
Enligt en kartläggning som genomfördes av Novus i december 2019 har allmänheten en hög kännedom om den nya lagen och är positiv till den. Men fortfarande förekommer det rökning ibland på vissa platser, vilket kampanjen ska råda bot på.
De flesta kommer nog att lägga märke till kampanjen, som pågår 31 maj–1 juli. Informationen till allmänheten sker både nationellt och lokalt, till exempel via annonser i tv, tidningar, filmer i digitala kanaler och affischer inne på bibliotek och vårdcentraler, bordsryttare på restauranger, och utomhus på informationstavlor och i busskurer.
Fokus ligger på det lokala och regionala arbetet, Folkhälsomyndigheten kommer att stärka det på nationell nivå.
Ännu vet man inte hur många som har beställt materialet, enligt Josefin Jonsson, enhetschef på Folkhälsomyndighetens enhet för tobaksprevention.
– Vi får mycket frågor om när allt material kommer att finnas på plats i trycksaksgeneratorn och hur länge det finns tillgängligt så det verkar finnas ett stort intresse att använda det. Men hur många som beställer vet vi inte än, säger hon.
I kampanjmanualen uppmanas till lokalt samarbete med idrottsföreningar, näringslivet, och kommunen – ett tips är till exempel att samarbeta med vattenleverantören och få med informationen på vattenfakturan.
Känner ni till någon plats eller organisation som satsar extra mycket eller har ett upplägg som är värt att uppmärksamma?
– Vi vet att länsstyrelserna samt ett antal regioner, kommuner och ideella organisationer, till exempel Astma- och allergiförbundet, planerar insatser men vet inte omfattningen än. Alla insatser är lika viktiga, stora som små. Flera planerar även att lyfta frågan senare i år, vilket är positivt.
Varför går ni ut med kampanjen nu och inte innan lagen trädde i kraft?
–Helt enkelt eftersom regeringen har gett oss i uppdrag att förbereda och genomföra en insats till allmänheten om innehållet och motivet till den nya lagen under 2020. Vi påbörjade förberedelsearbetet i höstas och lanserar i år denna insats som syftar till att öka kännedom om och skapa förståelse för våra nya rökfria miljöer, säger Josefin Jonsson.
Folkhälsomyndigheten har tagit fram en verktygslåda med material. Detta material får alla använda som vill bidra till att sprida kampanjen. I kampanjmaterialet ingår:
Du beställer eller laddar ned önskat material via: can.tmgdialog.se Notera att en kostnad tillkommer för det tryckta materialet, till exempel affischer, om du beställer det. Du kan även ladda ned detta material och skriva ut på egen hand. Bilder för webb och filmer för sociala medier/digitala kanaler är gratis.
2023-06-02
Störs du av grannars rökning? VISIR har på sin webbplats tips på vad man kan göra för att försöka lösa...
2023-05-02
Rökande hyresgäst och hyresvärd har uppnått förlikning i Hyresnämnden i Malmö. Hyresvärden drar tillbaka vräkningen och hyresgästen lovar att i...
2022-01-02
Vad händer med kroppen när den exponeras för tredjehandsrök? Det utreds i en artikel på Thirdhand Smoke Resource Centers webbplats.
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-08-11
Det finns stöd för ett orsakssamband mellan passiv rökning och oral cancer. Det visar en metaanalys, publicerad i Tobacco Control.
2021-05-14
Tobaksrökexponerade barn använder vårdtjänster och akutvård oftare än barn som inte exponeras för tobaksrök, vilket är en stor kostnad på...
2021-03-31
Vuxnas tobaksbruk har förödande effekter på barn, ända från befruktningstillfället och genom hela barndomen och tonåren enligt en ny rapport...
2021-02-23
Unga människor som exponeras för tobak, antingen genom att använda det själva eller genom passiv rökning, har en mycket högre risk...
2021-02-07
För 30 år sedan, 7 februari 1991, kom domen i Australien som för första gången slog fast att passiv rökning orsakar lungcancer hos icke-rökare.