Med vittnesmål från astmadrabbade och andra som blir sjuka av tobaksrök riktar Astma- och Allergiförbundet i en Twitterkampanj fokus på frågan om rökfria utomhusmiljöer. Riksdagens socialutskott förbereder just nu sitt betänkande över regeringens lagförslag om bland annat rökfria utemiljöer. Enligt lagförslaget ska rökförbudet gälla på uteserveringar, hållplatser, tågperronger, lekplatser och idrottsplatser samt vid vissa entréer. Det ska omfatta även e-cigaretter och örtcigaretter. Förslaget om rökförbud utomhus är omdebatterat. V och Sd säger ja. Kd och L säger nej. C och M stöder förslaget utom när det gäller uteserveringarna och i fråga om att det ska gälla även e- och örtcigaretter.

Socialutskottets betänkande kommer i mitten av maj och den 24 maj är det dags för debatt och beslut i riksdagen. Inför detta vill Astma- och Allergiförbundet öka förståelsen för hur det är att inte tåla tobaksrök med sin Twitterkampanj #röstaförrökfritt. Här är några av citaten från personer som får sin vardag beskuren av risken att utsättas för passiv rökning:

”Mötte en rökare utanför apoteket i entrén vid sjukhuset så det besöket slutade med ambulans. Blev jättedålig i astma p.g.a. tobaksrök!”

”Jag har slutat åka kollektivt p.g.a. rökandet vid hållplatser/perronger. Sista 9 gångerna jag försökte slutade med ambulans till sjukhuset istället.”

”Ska äntligen ses och fika. Lite folk på stora uteserveringen – tvingas ändå byta bord 5 ggr p.g.a. rökare som sätter sig bredvid. Ingen mysig fikastund.”

Tobaksfaktas faktablad om passiv rökning utomhus och rökfria utemiljöer

Läs vidare