Hem / Radikala förslag saknas i utredningen om nya nikotinprodukter
Tobaksfakta välkomnar stora delar av förslagen i utredningen om nya nikotinprodukter, men hade önskat sig mer. Utredningsdirektiven gav möjlighet till bredare och tuffare förslag som inte har tagits till vara, anser Tobaksfakta.
I mars presenterades utredningen och nu är även remissvaren offentliga. Tobaksfakta skriver i sin remiss att utredarna missat möjlighet att lämna radikala förslag:
”Det svenska snuset sprids och marknadsförs som mindre skadligt trots att det skapar bland annat ett kraftigt nikotinberoende. Den ökade användningen av snus hos våra ungdomar visar på ett misslyckande. Om vi vill förhindra nya generationer av nikotinister är det dags att agera kraftfullt”.
• Exponeringsförbud på säljstället för tobak, s.k. dold försäljning • Neutrala reklamfria tobaksförpackningar • Smakreglering av befintliga snusprodukter och nya produkter innehållande tobak/nikotin
Samtidigt välkomnar Tobaksfakta de flesta förslag som utredningen har lagt fram. De säkerställer en sammanhållen och systematisk reglering av tobaksvaror, e-cigaretter och påfyllningsbehållare samt nikotinprodukter. Det är bra att nikotinprodukter som inte är läkemedel regleras på samma sätt som andra produkter på tobaksområdet. Produktkrav, rapportering, hälsovarningar, marknadsföringsbegränsningar, åldersgräns, tillsyn och sanktioner utgör viktiga delar liksom att produkter som ännu inte har utvecklats ska omfattas av lagen. Förbud mot smaktillsatser i e-vätskorna är absolut nödvändigt för att skydda barn och unga.
Tobaksfakta är däremot kritisk till att snus och snussubstitut, (så kallat tobaksfritt snus, med och utan nikotin) ska omfattas av livsmedelslagen. Tobaksfakta anser att alla tobaksprodukter ska vara Folkhälsomyndighetens ansvarsområde. Det har också föreslagits i en tidigare statlig utredning.
Enligt EU:s livsmedelsförordning definieras ett livsmedel som något som är avsett att ätas av människor. Tobak, tobaksprodukter med eller utan nikotin, är alltså inte livsmedel, skriver Tobaksfakta.
Bland de som har bjudits in att lämna remiss på utredningen finns företrädare för tobaksbolag. Enligt Tobakskonventionen artikel 5.3 ska folkhälsopolitiken skyddas mot direkt och indirekt påverkan från tobaksindustrin. I Sverige finns inte några officiellt antagna riktlinjer för hur artikeln ska tillämpas.
”Detta är en oroande brist, bland annat med tanke på att inbjudan att svara på denna remiss också gått till företrädare för tobaksindustrin”, skriver Tobaksfakta i sitt remissvar.
Läs artikel om andra organisationers remissvar här
2022-05-04
Regeringens proposition om Hårdare regler för nya nikotinprodukter ska behandlas i riksdagens socialutskott nästa vecka. Riksdagspartiernas inställning till propositionen varierar....
2022-04-27
När nya nikotinprodukter, som e-cigaretter och vitt snus, smaksätts blir de mer lockande, särskilt för unga människor. Det skriver regeringen...
2022-03-17
Att få ned tobaksbruket är viktigt för att färre ska drabbas av cancer och för att lyckas behövs en striktare...
2022-02-18
Reklam för tobak kommer snart att vara ett minne blott i Schweiz, efter att väljarna i en folkomröstning nyligen till...
2022-01-18
En undersökning från Kantar Sifo visar tydligt att svenskarna är emot tobaksbolagens metoder, bland annat lanseringen av det vita snuset.
2022-01-09
Spaniens stränder kommer att bli rökfria. Det har det spanska parlamentet beslutat. Fimparna är det vanligaste skräpet på stränderna.
2022-01-01
Från 1 januari i år blir det förbjudet att slänga fimpar, snusprillor och annat småskräp på marken. Ändringen är en...
2021-10-06
Många organisationer som vill skydda barn mot tobak och nikotin hänvisar till barnkonventionen. Men vare sig Barnombudsmannen eller barnrättsorganisationerna Bris...
2021-09-23
Tobaksfakta välkomnar stora delar av förslagen i utredningen om nya nikotinprodukter, men hade önskat sig mer. Utredningsdirektiven gav möjlighet till...