Det var många starka känslor på valvakorna när resultaten tickade in, lättnad och glädje såväl som besvikelse. I slutändan, när nästan alla röster var räknade på måndagen, såg det inte ut att bli någon större skillnad i mandatfördelningen. Den enda förändringen är att KD tappar ett mandat och Vänsterpartiet får ett till mandat. Alla riksdagspartier har annars kvar sina mandat medan utmanaren Folklistan inte får någon plats i EU-parlamentet.

KD:s tidigare toppkandidat  Sara Skyttedal och SD:s ledamot Johan Nissinen har varit starka företrädare för det vita snuset. När de petades från sina respektive partier engagerade de sig istället i Folklistan där de fortsatt att driva på för det vita snuset. Men Folklistan har fått mycket få röster och kommer inte in i EU-parlamentet.

Vitt snus viktigast för SD
Deras tidigare partier KD och SD backar båda procentuellt i EU-valet. Som Tobaksfakta berättat tidigare har Alice Teodorescu Måwe (KD) inte utmärkt sig debatten om vitt snus. När hon tillfrågas om det vita snuset i  Alkohol & Narkotika svarar hon att hon är för en diversifiering av lagstiftningen, eftersom cigaretter och röktobak utgör en relativt större hälsofara i förhållande till snus. Hon anser därför att det är bra att skatten höjs på cigaretter och sänks på snus.
SD:s förstanamn i detta EU-val Charlie Wiemers kan nog förväntas driva frågan om snus lika hårt som Nissinen tidigare gjorde.

I intervjun med Alkohol & Narkotika säger Charlie Wiemers att snus- och nikotinprodukter är den viktigaste ANDTS-frågan:
Alla delar av detta frågekomplex är viktiga, men vi anser att den viktigaste aspekten är att driva skadereducerings-perspektivet i EU, särskilt vad gäller snus och nikotinprodukter. Detta är det enskilt viktigaste sättet att stärka hälsan.

Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé  är också en tydlig förespråkare för det vita snuset. Inför valet gick han ut med vallöften för det vita snuset. Moderaterna behöll sina mandat i EU-valet och gick framåt något, med 0,8 procent. Moderaterna kommer att fortsätta att ha fyra mandat.

Socialdemokraterna (S), vars andra namn Johan Danielsson har lovat att kämpa för det vita snuset, gick framåt i valet med 1,4 procent och har nu 24,8 procent. Det påverkar inte antalet mandat. Det är även i fortsättning  fem socialdemokratiska mandat.

Vänsterpartiet är det parti som går fram mest, 4,2 procent, och är också det enda svenska partiet som får fler mandat. Vänsterpartiets första namn, Jonas Sjöstedt, hör till dem som är skeptiska mot det vita snuset. I Alkohol & Narkotika fick han frågan: Hur ser ditt parti på det vita snuset?

Så kallat vitt snus innehåller höga doser nikotin, som är förknippat med hälsorisker. Idag smaksätts snuset för att vara attraktivt för barn, unga och icke-rökare, med en tydligt märkbar doft eller smak av något annat än tobak. Vänsterpartiet anser att politiken ska sätta stopp för tobaksindustrins fokus på barn och unga, t.ex. genom att begränsa hur snuset får smaksättas.

Läs vidare