Hem / Passiv rökning i barndomen bakom kärlproblem hos vuxna
Blodkärlen hos vuxna som utsatts för passiv rökning som barn, fungerar sämre än jämnåriga med en rökfri uppväxt. Att utsätta barn för passiv rökning kan med andra ord betyda att man ökar deras risk för hjärt-kärlsjukdomar senare i livet.
Detta viktiga resultat har nyligen publicerats av forskare i Finland som studerade blodkärlens funktion hos sammanlagt 2171 personer i åldrarna 28-45 år och jämförde resultaten med uppgifter om ifall personernas föräldrar rökt eller ej.
Det är välkänt att både rökning och passiv rökning bidrar till arteroskleros (åderförkalkning), en sjukdomsprocess i blodkärlen som pågår i det tysta i många årtionden och gör dem trängre och stelare. Arteroskleros är en viktig underliggande orsak till hjärtinfarkt, stroke och andra akuta hjärt-kärlsjukdomar.
Tidigare forskning har visat att de negativa effekterna på blodkärlen av passiv rökning hos vuxna åtminstone till viss del så småningom går tillbaka om man inte längre utsätts för tobaksrök. Men den nya, stora studien från Finland tyder på att man kanske inte kan räkna med samma gynnsamma utveckling hos personer som utsatts för passiv rökning redan som barn. Tvärtom tyder undersökningen på att försämringen av blodkärlens funktion finns kvar i åtminstone drygt 20 år efter att ett barn levt tillsammans med rökare.
Ett tidigt tecken på utveckling av arteroskleros är att en viss typ av celler, endotelceller, i kärlväggen börjar fungera sämre. Funktionen hos endotelcellerna, endotelfunktionen, kan mätas med hjälp av ultraljud i en armartär.
Uppgifter om deltagarna i denna forskning samlades första gången in när de var mellan tre och 18 år. Bland annat blodfetter, blodtryck och föräldrarnas rökvanor registrerades. Mellan 19 och 27 år senare undersöktes endotelfunktionen i deras blodkärl.
Efter att hänsyn tagits till en rad andra riskfaktorer som kan ha betydelse, kvarstod ett tydligt samband mellan passiv rökning i barndomen och försämrad kärlfunktion som vuxen.
Fortsatt forskning kan bl a klarlägga om det även finns ett samband mellan passiv rökning i barndomen och att faktiskt drabbas av akut hjärt-kärlsjukdom.
Länk till studien i tidskriften Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology
2024-03-18
Sedan 2019 råder rökförbud i hela kollektivtrafiken, också utomhus. En tillsyn i Stockholms län visar att rökning ändå förekommer. Mer...
2024-02-08
EU-kommissionen uppdatering av rekommendationerna om rökfria miljöer skulle ha presenterats förra året men är ännu inte klar. Det kritiseras av...
2023-12-13
I en medlemsundersökning som Astma- och Allergiförbundet gjort uppger så många som 17 procent att de har problem med grannars...
2023-06-02
Störs du av grannars rökning? VISIR har på sin webbplats tips på vad man kan göra för att försöka lösa...
2023-05-02
Rökande hyresgäst och hyresvärd har uppnått förlikning i Hyresnämnden i Malmö. Hyresvärden drar tillbaka vräkningen och hyresgästen lovar att i...
2023-03-24
Många hyresvärdar inför förbud mot rökning i sina lägenheter. Men lagstiftningen är oklar. En hyresvärd har sagt upp en hyresgäst...
2022-01-02
Vad händer med kroppen när den exponeras för tredjehandsrök? Det utreds i en artikel på Thirdhand Smoke Resource Centers webbplats.
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-08-11
Det finns stöd för ett orsakssamband mellan passiv rökning och oral cancer. Det visar en metaanalys, publicerad i Tobacco Control.