Hem / Ny avhandling: Rökning och passiv rökning ökar kraftigt risken för MS
Rökning ökar risken för den neurologiska sjukdomen multipel skleros, MS, med i genomsnitt 50 procent. Ju mer man röker, desto mer ökar MS-risken. Det konstaterar läkaren och MS-forskaren Anna Karin Hedström i en doktorsavhandling vid Karolinska institutet, Institutet för miljömedicin, Solna.
I Sverige finns omkring 20 000 personer med MS, som är vanligare bland kvinnor än bland män och oftast debuterar i 20-45-årsåldern. Sjukdomen är kronisk, går ofta i skov och drabbar centrala nervsystemet med symtom som trötthet, domningar, balansproblem, kramper, svårigheter att gå och synproblem.
MS uppstår genom ett komplicerat samspel mellan genetiska faktorer och omgivningsfaktorer. Anna Karin Hedström har i sin avhandling undersökt vilken effekt tobaksexponering har på risken att utveckla MS.Resultaten baseras på data från två fall–kontrollstudier med sammanlagt 6085 MS-patienter och 5530 friska kontrollpersoner.
Den 50-procentiga riskökningen för rökare stämmer med tidigare forskning. Det finns ett tydligt dos–responssamband mellan rökning och sjukdomsrisk. Både antal cigaretter per dag och antal år man rökt påverkar, oberoende av varandra, MS-risken. Riskökningen sjunker långsamt efter rökstopp.
Passiv rökning kan öka risken att drabbas av MS nästan lika mycket som att röka själv. MS-risken stiger med antal år exponeringen för passiv rökning pågår.
Det finns även ärftliga faktorer som ökar risken för MS och om dessa kombineras med rökning kan sjukdomsrisken öka flera hundra procent. Även passiv rökning kombinerat med de ärftliga faktorerna ger en mycket stor riskökning.
Avhandlingen visar också att snusande inte ökar, utan tvärtom minskar, MS-risken. Det tyder på att det i detta fall inte är nikotinet i tobaken som bidrar till sjukdomen. Avhandlingen diskuterar möjligheten att nikotin faktiskt kan ge en viss skyddseffekt genom att det dämpar inflammation.
Att rökning kan bidra till att utlösa MS tros bero på den irritation röken skapar i luftvägarna.
Anna Karin Hedström understryker hur viktigt det är med förebyggande åtgärder för att minska insjuknandet i MS. I synnerhet personer med MS i släkten, som kan ha en genetisk känslighet för att utveckla sjukdomen, bör informeras om riskökningen som är förknippad med rökning och hur viktigt det är att deras barn inte utsätts för passiv rökning.
Avhandlingen finns här.
2024-03-18
Sedan 2019 råder rökförbud i hela kollektivtrafiken, också utomhus. En tillsyn i Stockholms län visar att rökning ändå förekommer. Mer...
2024-02-08
EU-kommissionen uppdatering av rekommendationerna om rökfria miljöer skulle ha presenterats förra året men är ännu inte klar. Det kritiseras av...
2023-12-13
I en medlemsundersökning som Astma- och Allergiförbundet gjort uppger så många som 17 procent att de har problem med grannars...
2023-06-02
Störs du av grannars rökning? VISIR har på sin webbplats tips på vad man kan göra för att försöka lösa...
2023-05-02
Rökande hyresgäst och hyresvärd har uppnått förlikning i Hyresnämnden i Malmö. Hyresvärden drar tillbaka vräkningen och hyresgästen lovar att i...
2023-03-24
Många hyresvärdar inför förbud mot rökning i sina lägenheter. Men lagstiftningen är oklar. En hyresvärd har sagt upp en hyresgäst...
2022-01-02
Vad händer med kroppen när den exponeras för tredjehandsrök? Det utreds i en artikel på Thirdhand Smoke Resource Centers webbplats.
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-08-11
Det finns stöd för ett orsakssamband mellan passiv rökning och oral cancer. Det visar en metaanalys, publicerad i Tobacco Control.