Hem / Nedskräpning med fimpar och snus ökar
Nedskräpningen ökar. Och det är fimpar och snus som står för den största delen av ökningen. Det konstaterar stiftelsen Håll Sverige Rent i sin senaste skräprapport.
Stiftelsens vd Johanna Ragnartz anser att utvecklingen är oroande. Håll Sverige Rent efterlyser en rad olika åtgärder mot nedskräpningen och vill bland annat ha bötesstraff även för den som slänger småskräp som fimpar och snus.
Håll Sverige Rent publicerade nyligen Skräprapporten 2016. De årliga skräprapporterna bygger bland annat på statistik från en rad kommuner landet runt som mäter skräpmängden. I flera av dessa kommuner har nedskräpningen ökat jämfört med föregående år, rapporterar Håll Sverige Rent, och ökningen beror på att det slängs fler fimpar och använda snuspåsar. Hela 62 procent av skräpet i tätorter utgörs av fimpar. Omkring en miljard fimpar kastas varje år på gator och torg. 14 procent av skräpet består av snus.
Eftersom tobakskonsumtionen inte har ökat, måste den ökade nedskräpningen bero på ett förändrat beteende hos rökare och snusare, skriver rapportförfattarna. Och det är lätt att det blir en ond cirkel – studier visar att vi har lättare att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad än på en renstädad plats.
Skräp är inte bara fult och dyrt för samhället att städa bort. Det kan även skada miljön. Fimpen är ett farligt litet skräp, konstaterar Håll Sverige Rent. Cigarrettfiltret är gjord av cellulosaacetat, ett slags plast. Där fastnar ämnen som är farliga för naturen, bland annat kadmium som även finns i batterier.
Håll Sverige Rent vill att kommunerna ska bli bättre på att arbeta förebyggande mot nedskräpning. Men organisationen vill också ha en strängare tillämpning av skräplagen. I dag är det bara grövre nedskräpning som kan leda till att någon döms till böter, även om all nedskräpning är förbjuden. Håll Sverige Rent anser att även den som slänger småskräp som fimpar ska kunna få böter: ”Att inte nedskräpningsboten omfattar det vanligaste skräpet är orimligt.”
2022-06-24
Tobak kan inte längre bara kategoriseras som ett hälsohot – det är ett hot mot mänsklig utveckling som helhet. En...
2022-05-31
Världshälsoorganisationen har kallat klimatförändringen det enskilt största hälsohotet som mänskligheten står inför. Tobaksindustrin, som i sig själv är ett hot...
2022-02-21
FN:s miljöprogram UNEP har inlett ett samarbete med WHO:s tobakskonvention för att uppmärksamma miljö- och hälsoeffekter av mikroplast i cigarettfilter.
2022-01-10
Temat för Tobaksfria dagen 2022 är Tobacco: Threat to our environment. Syftet är att lyfta tobakens miljöpåverkan i alla led...
2022-01-09
Spaniens stränder kommer att bli rökfria. Det har det spanska parlamentet beslutat. Fimparna är det vanligaste skräpet på stränderna.
2022-01-01
Från 1 januari i år blir det förbjudet att slänga fimpar, snusprillor och annat småskräp på marken. Ändringen är en...
2021-09-20
Tobakens påverkan på hållbarhet i ett barn- och framtidsperspektiv. Det var temat för årets LUFT-konferens. Niclas Malmberg, vetenskapsjournalist, visade på...
2021-09-07
I Frankrike måste tobaksindustrin betala 80 miljoner euro per år för att ta hand om fimpar på gator och i...
2021-08-02
Forskningsingenjör Kjell Andersson har ett unikt miljöengagemang. Han har dykt i 50 år och mestadels ”på skit”. Nu engagerar han...