Amir Faqiri är Jönköpings ”skräpprofil”. Genom konstprojekt och aktioner kämpar han för en renare miljö. Häromveckan riktade han uppmärksamheten mot alla fimpar som ligger slängda.
Han hade samlat in 10 000 fimpar och ville lämna dem till polisen. Han föreslog att polisen skulle ta DNA-prov på fimpar och Jönköpingsbor och sedan dela ut böter. Men polisen var inte intresserad, och Amir Faqiri sade till SVT:s lokalreporter att han inte väntat sig det heller.

– Jag är medveten om att de inte kommer att topsa alla Jönköpingsborna, sade Amir Faqiri och skrattade till.

Han vet att polisen har mycket annat att prioritera men tycker att de kan göra riktade insatser för att förbudet mot att slänga fimpar ska fungera.

Sedan 2022 kan den som kastar en fimp få betala böter på 800 kronor. Men det händer sällan. I fjol utdömdes 289 böter för nedskräpning i hela Sverige. I den siffran ingår böter för många typer av nedskräpning, som flaskor, tuggummi och snabbmatsförpackningar. Det framgår inte hur många av böterna som är för slängda fimpar, kanske är det inte någon alls.

Slängda fimpar är det vanligaste skräpet och Amir Faqiri vill att allmänheten ska känna till att det är förbjudet att slänga fimpar och att polisen ska bli mer aktiv.

Om vi har lagar och regler som inte tillämpas så riskerar vi att tappa förtroendet för andra lagar också, säger han till SVT.

Läs även: https://tobaksfakta.se/svenska-miljoforskare-vill-forbjuda-cigarettfilter/

 

Läs vidare