Hem / Majoritet stöder fler rökfria utemiljöer
En stor majoritet av svenska folket är positiv till rökförbud på offentliga platser i utomhusmiljöer. 73 procent kan tänka sig rökfria uteserveringar, 81 procent rökförbud vid entréer till offentliga lokaler och 69 procent på busshållplatser. Varannan rökare är också positiv till fler rökfria utomhusmiljöer.
Det visar en opinionsundersökning som genomfördes 2009 av opinionsinstitutet Synovate för Svenskt Nätverk för Tobaksprevention, SNTP.
Undersökningen omfattade 1032 slumpvis valda personer över hela landet som tillfrågades hur de såg på rökning i offentliga miljöer, om de besvärades av andras tobaksrök och vad de anksåg om att skapa nya rökfria miljöer.
Var tionde besväras av andras rök som tränger in i bostaden och av rökning på arbetsplatsen.
Var fjärde av rökning i kollektivtrafiken och andra utomhusmiljöer.
Alla utom dagligrökare besväras av rökning i offentliga miljöer utomhus. Snusare reagerar oftare mot rökning än icke snusare.
Barnfamiljer besväras mer av rök än övriga.
Samsyn rådde – oavsett rökvanor – om rökfritt i hotellrum och i bostäder där det bor barn. Barnfamiljer är mer positiva till rökfria miljöer än övriga.
Deltagarna fick också frågor om tobaksdelen av de beramade nationella folkhälsomålen som ska vara uppnådda 2014.
Nio av tio ställer upp bakom det nationella målet att ingen ofrivilligt ska utsättas för rök i sin omgivning.
Även två av tre rökare är positiva. Inga skillnader rådde mellan personer med olika partipreferens.
RAPPORT Rökfritt
2023-06-02
Störs du av grannars rökning? VISIR har på sin webbplats tips på vad man kan göra för att försöka lösa...
2023-05-02
Rökande hyresgäst och hyresvärd har uppnått förlikning i Hyresnämnden i Malmö. Hyresvärden drar tillbaka vräkningen och hyresgästen lovar att i...
2022-01-02
Vad händer med kroppen när den exponeras för tredjehandsrök? Det utreds i en artikel på Thirdhand Smoke Resource Centers webbplats.
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-08-11
Det finns stöd för ett orsakssamband mellan passiv rökning och oral cancer. Det visar en metaanalys, publicerad i Tobacco Control.
2021-05-14
Tobaksrökexponerade barn använder vårdtjänster och akutvård oftare än barn som inte exponeras för tobaksrök, vilket är en stor kostnad på...
2021-03-31
Vuxnas tobaksbruk har förödande effekter på barn, ända från befruktningstillfället och genom hela barndomen och tonåren enligt en ny rapport...
2021-02-23
Unga människor som exponeras för tobak, antingen genom att använda det själva eller genom passiv rökning, har en mycket högre risk...
2021-02-07
För 30 år sedan, 7 februari 1991, kom domen i Australien som för första gången slog fast att passiv rökning orsakar lungcancer hos icke-rökare.