I en intervju i Financial Times berättar Nicandro Durante, vd i British American Tobacco, BAT, om bolagets satsningar på rökfria alternativ. BAT, som är världens näst största tobakstillverkare, investerar för närvarande över 100 miljoner brittiska pund i den typen av utvecklingsarbete.

De produkter som tas fram liknar ofta traditionella cigaretter, men nikotinet frisätts inte genom förbränning utan via andra processer som upphettning och ångbildning. När Nicandro Durante tillträdde som BATs vd startade han en särskild division som arbetar med alternativa produkter. Divisionen kommer att lansera en nikotininhalator senast 2014.

”Jag tror att det kommer att finnas många konsumenter som är intresserade av sådana produkter i framtiden. Inom 20 år kommer den delen av marknaden att ha vuxit och blivit betydande”, säger Durante i intervjun.

Han tror att de rökfria produkterna kan komma att utgöra uppåt 40 procent av BATs försäljning inom ett par decennier. En förutsättning för detta är att myndigheterna reglerar de alternativa produkterna tydligare än idag. En sådan reglering skulle, menar han, bidra till att stärka hälsoargumenten för de rökfria nikotin- och tobaksprodukterna

Andra tobaksjättar som satsar rejält på alternativa produkter är Imperial Tobacco som köpt in sig i ett e-cigarettföretag och Japan Tobacco International som samarbetar med ett företag som tillverkar nikotininhalatorer.

Läs vidare