Som Tobaksfakta har berättat tidigare översteg Philip Morris Internationals (PMI:s) bud ett annat från det amerikanska riskkapitalbolaget Carlyle.

Budet på 1,1 miljard pund, närmare 14 miljarder kronor, utlöste en våg av protester från bland annat läkare, folkhälsoexperter och antitobaksorganisationer, som upprördes över ironin i att ett cigarettföretag ska få kontroll över ett företag specialiserat på inhalatorer.

När tidsfristen hade gått ut den 15 september stod det dock klart att PMI hade fått kontrollen över cirka tre fjärdedelar av aktierna i läkemedelsföretaget, mycket mer än de 50 procent som krävdes för att säkra övertagandet.

Jon Foster, på Astma UK och British Lung Foundation, citeras i nyhetswebben inews:

–Det som känns så obehagligt med den här affären är att det skapar ett perverst incitament för Philip Morris att sälja tobaken till dig och tjäna mycket pengar. Sedan, i andra änden av den processen, kommer de att sälja dig en inhalator för din KOL som du har fått av cigaretterna.

PMI har uppgett att köpet av Vectura är en del av företagets plan för en ”rökfri” framtid. Företaget genererar dock fortfarande tre fjärdedelar av sina intäkter från cigaretter.

Enligt andra artiklar riskerar Vectura nu att bli utestängt från vetenskapliga konferenser. Inom några timmar efter att affären blev känd togs Vectura togs bort som sponsor för och deltagare i konferensen Formulation and Delivery UK, rapporterar The Guardian.

I augusti blev det enligt Drug Delivery Business News klart att PMI förvärvade OtiTopic, ett amerikanskt läkemedelsföretag som utvecklar Asprihale, som är ett inhalerbart läkemedel som ska användas vid behandling av akut hjärtinfarkt.

 

Läs vidare