Sedan 2015 är Poseidons alla nyproducerade lägenheter rökfria, även på balkongen. 2018 tog man ytterligare ett steg mot rökfrihet genom att skriva in det i alla nya hyresavtal, men då gäller det inomhus och inte balkongen. Dessförinnan fick de befintliga hyresgästerna möjlighet att göra hela trappuppgångar rökfria, om samtliga som bodde i uppgången var överens om det.

Linda Thorsson, kommunikationschef på Poseidon, förklarar hur bostadsbolaget kom fram till det beslutet:

–Vi undersökte intresset och det visade sig att 60 procent av hyresgästerna skulle vilja bo rökfritt. Det är ingen som vill flytta in i en inrökt lägenhet, inte ens om du själv röker. Så vi gjorde det möjligt att skapa rökfria trappuppgångar. Det är dock rätt så svårt att få hela trappuppgångar rökfria i högre hus. Men eftersom det fanns en efterfrågan tog vi det vidare och från december 2018 har vi rökfritt inomhus i alla nya hyreskontrakt.

Poseidons beslut blev ganska uppmärksammat. Alla har dock inte hyllat beslutet.

–Många tyckte att det var ett bra initiativ, även om det finns de som pratar om överförmynderi. Men det viktiga är att vi har flyttat positionerna och lyft frågan att många blir störda av rökning. Vi hoppas att vårt beslut, som en av de största hyresvärdarna i Sverige, ska skapa ringar på vattnet, säger hon.

Beredda att driva frågan rättsligt

Poseidon har idag 3312 lägenheter som är rökfria inomhus, 825 nyproducerade lägenheter som är rökfria både inomhus och på balkonger och uteplatser, och 47 rökfria trappuppgångar, de flesta i hus med få lägenheter. I takt med att nya kontrakt skrivs ökar andelen rökfria lägenheter.

–De nyproducerade lägenheterna har en högre månadskostnad, att skapa rökfria lägenheter även i det befintliga beståndet gör att fler har möjlighet att bo rökfritt, säger hon.

Som vi tidigare har skrivit är det dock oklart om ett rökförbud i hyresavtalet håller juridiskt. Frågan har inte prövats rättsligt.

– Det är så klart svårt att veta vad folk gör i sina lägenheter, men vi har inte haft anledning att gå vidare rättsligt när vi har fått vetskap om att rökförbudet på balkonger inte har följts. Det har hittills räckt med information och påminnelser. Vi skulle absolut kunna gå vidare om det blir aktuellt, för frågan är värd att prövas, men vi hoppas att vi inte behöver det. Och eftersom vi har ett så stort lägenhetsbestånd hoppas vi att de som röker inte väljer de helt rökfria alternativen, säger hon.

Men som helt ny hyresgäst kan man alltså inte röka inomhus?

–Nej, inomhus är alla nyskrivna kontrakt rökfria, man hänvisas då att röka på balkongen eller utomhus, säger hon.

–Vi är medvetna om att rättsläget är oklart, men vi anser att vi har ett ansvar att påverka och detta är ytterligare ett steg mot en förändring. På sikt tror vi att inomhusrökningen kommer att bli allt mindre accepterad i samhället. Hur det blir på balkongerna vet vi inte riktigt. Självklart är vi inte emot rökare, men det går att röka så att man inte stör andra. Som rökare har man alltid ett ansvar att inte störa grannarna, säger Linda Thorsson.

”Utvärdera det finska exemplet”

I Finland ändrades tobakslagen 2017 så att fastighetsägare vid behov kan ansöka hos kommunen om att införa rökfritt i befintliga flerbostadshus om boende ofrivilligt utsätts för passiv rökning från grannar. Samma möjligheter borde finnas i Sverige, tycker Astma- och Allergiförbundet.

–Rimligtvis borde det vara möjligt att bo rökfritt i varje kommun, ändå är det bara på vissa orter som den möjligheten finns. Rökfria bostäder borde vara nästa steg för lagstiftarna. Man kan börja med att se över regelverket, och utvärdera hur det har gått i Finland, säger Marie-Louise Luther på Astma- och Allergiförbundet.

 Vill att Hyresgästföreningen agerar

Det finns alltså fastighetsägare som är intresserade av rökfria lägenheter. Marie-Louise Luther skulle gärna se ett större intresse från Hyresgästföreningen.

–Om Hyresgästföreningen, som är en stor aktör, skulle driva frågan skulle det vara mycket enklare att få resultat, säger Marie-Louise Luther.

Vad säger då Hyresgästföreningen? Läs mer om det i nästa veckas artikel.

Nedan hittar du de tidigare artiklarna i temaserien om rökning i flerbostadshus.

Läs vidare