Hem / En av fem vuxna svenskar har rökt vattenpipa
I Sverige har 22 procent av den vuxna befolkningen prövat att röka vattenpipa. Blandde yngstavuxna är andelenännu högre. Det visar den första nationella undersökningen bland vuxna om användning av vattenpipa. Statens folkhälsoinstitut presenterar resultaten i samband med den pågående Tobaksfria veckan.
I Nationella folkhälsoenkäten 2011 har vuxnas bruk (16-84 år) av vattenpipa undersökts för första gången. 25 procent av männen och 20 procent av kvinnorna uppger att de någon gång i livet har rökt vattenpipa. Av dessa har 20 procent av männen och 15 procent av kvinnornarökt vattenpipa det senaste året.
Statistiken visar att det är vanligare att ha rökt vattenpipa i de yngre åldersgrupperna än i de äldre. I åldersgruppen 16-29 år uppger 53 procent att de rökt vattenpipa någon gång i livet varav 47 procent har rökt det senaste året. Bland vuxna i åldern (30-44 år) är det 26 procent som någon gång rökt vattenpipa och 16 procent som har rökt vattenpipa det senaste året.
– Det behövs ökad kunskap om rökning av vattenpipa och dess hälsoeffekter. Trots att vattenpipsrök innehåller många skadliga ämnen och partiklar upplever många, särskilt i yngre åldersgrupper, den här formen av rökning som mindre farlig än att röka cigaretter, säger Anna-Lena Persson, utredare vid Statens folkhälsoinstitut.
Rök från vattenpipa kan innehålla bland annat nikotin som orsakar beroende, kolmonoxid som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och tjära som innehåller flera cancerframkallande ämnen. Idag finns forskning som visar att vattenpipsrökning fördubblar risken för lungcancer, orsakar sjukdomar i andningsvägar och ökar risken för svår tandlossning samt bidrar till passiv rökning.
Den 21 – 25 november 2011 pågår Tobaksfria veckan. Då fokuserar många landsting och regioner extra på att informera och motivera patienter med budskapet att de allra flesta klarar av att bli tobaksfria, och att det finns hjälp att få hos hälso- och sjukvården.
2024-05-20
Att röka vattenpipa har blivit trendigt bland en del unga i Västeuropa. Det riskerar att bli ett folkhälsoproblem. För att...
2024-02-25
Förpackningar till tobak för vattenpipa ska förses med hälsovarningar och information om rökavvänjning.
2024-02-06
Att komma som ny till Sverige kan innebära stora utmaningar. Är det då värt att lägga energi på tobaksavvänjning? Ja,...
2023-11-06
För att möta en ny lag i EU som förbjuder smaker i upphettade tobaksprodukter har tobaksbolag börjat ersätta den smaksatta...
2023-10-06
WHO:s ramkonvention om tobakskontroll, tobakskonventionen, kommer att ägna nästa partskonferens åt diskussioner om möjlig reglering av rökfria produkter. Det oroar...
2023-02-03
Konsumentverket har granskat reklam för tobaksfria nikotinprodukter. Granskningen visar att den på flera punkter strider mot gällande lag.
2022-12-04
Unfairtobacco har tillsammans med Power Shift producerat tre faktablad om leveranskedjorna för e-cigaretter, upphettade tobaksprodukter och vattenpipor. Faktabladen fokuserar på...
2022-04-26
Snus finns i ungdomars vardagsliv och i stort sett alla har personer i sin omgivning som snusar. Det framgår av...
2022-03-09
Philip Morris heat-not-burn-produkt Iqos orsakar allvarliga lungskador och främjar faktorer som ökar risken för cancer vid djurförsök, enligt ny forskning.