Hem / 33 länders motståndskraft mot tobaksindustrin i nytt index
Storbritannien är det land som är bäst på att hindra tobaksindustrins inblandning i folkhälsopolitiken – och Japan är det land som är sämst. Det visar Global Tobacco Industry Interference Index, den första sammanställningen över hur bra 33 av världens länder lyckas tackla tobaksbolagens försök att förhindra tobakskontroll.
De fem länder som är bäst på att förhindra tobaksindustrin från att blanda sig i folkhälsopolitiken är Storbritannien, följt av Uganda, Iran, Kenya, och Brasilien.
I den andra ändan kommer Japan, Jordanien, Bangladesh, Libanon, och Indonesien. USA är åttonde sämst.
Sverige är inte med bland de undersökta länderna.
–I Japan är det största problemet att regeringen äger ungefär en tredjedel av det tobaksbolaget Japan Tobacco, som bland annat tillverkar och säljer varumärkena som Winston och Camel. Den japanska regeringen har alltså ett direkt intresse av att det går bra för tobaksföretaget, säger Mary Assunta, som har skrivit rapporten, till nyhetssajten NPR.
–Tobaksreklam är tillåten i Japan, och det krävs inga bildvarningar på förpackningarna. Regeringen till och med subventioner restauranger för att bygga rökrum i byggnader, säger hon.
I vissa länder finns problem med att anställda lämnar regeringsjobb för att arbeta för tobaksföretag, enligt Mary Assunta. Det problemet har till exempel Bangladesh, Pakistan och Sri Lanka.
Enligt rapporten närmar sig tobaksindustrin gärna anställda som arbetar med näringsliv och ekonomi, medan de som arbetar med hälsofrågor är mindre utsatta.
För att hindra att anställda påverkas i sina beslut kan länderna reglera hur kontakter med tobaksindustrin ska rapporteras. Filippinerna har till exempel sedan 2010 en uppförandekod som gäller statligt anställda. Den förbjuder interaktion med tobaksindustrin om det inte är absolut nödvändigt. I de fall då man måste ha kontakt krävs rapporter och protokoll från möten. Enligt uppförandekoden förbjuds onödiga kontakter, gåvor, donationer eller på annat sätt förmånlig behandling av tobaksindustrin. Det är också förbjudet för tjänstemän att själva ha ekonomiska intressen i tobaksindustrin, eller att på andra sätt ha en intressekonflikt.
Men det är lika viktigt att begränsa kontakterna mellan tobaksindustrin och politiker. Bland de länder där det är tillåtet för politiker att ta emot donationer kräver bara Kenya och USA att dessa redovisas öppet.
–Det är få länder där donationer behöver offentliggöras. Jag tror att det är logiskt att alla företag som ger politiska bidrag en dag kommer att uppmana mottagarna att återgälda favören, säger Mary Assunta till NPR.
Global Tobacco Industry Interference Index baseras på tillgänglig offentlig information i respektive land för perioden januari 2017–december 2018.
Enligt rapporten är regeringarnas ansträngningar att tackla tobaksindustrins påverkan långt ifrån tillfredsställande och stora förbättringar behövs i alla länder.
Indexet rankar länderna på en skala mellan 0 och 100, och ju högre tal desto mer lyckas tobaksindustrin blanda sig i folkhälsopolitiken.
Storbritannien, 26
Uganda, 29
Iran, 30
Kenya, 33
Brasilien, 34
Frankrike, 34
Uruguay, 34
Nepal, 41
Thailand, 43
Kanada, 47
Kambodia, 48
Sydkorea, 50
Myanmar (Burma), 53
Filippinerna, 54
Sri Lanka, 58
Turkiet, 58
Vietnam, 58
Mexiko, 59
Ukraina, 61
Malaysia, 62
Pakistan, 66
Laos, 68
Indien 69
Tanzania, 70
Sydafrika, 72
USA, 72
Kina, 73
Egypten, 73
Indonesien, 75
Libanon, 75
Bangladesh, 77
Jordanien, 79
Japan, 88
Läs mer:
http://globaltobaccoindex.org/
Global Tobacco Industry Interference Index är framtaget av organisationen Stop – Stopping Tobacco organizations & products, som är ett samarbete mellan Tobacco Control Research Group vid Bathuniversitetet i Storbritannien, Global Center for Good Governance in Tobacco Control, The Union, och Vital Strategies, och med finansiering av Bloomberg Philanthropies.
2023-03-13
Tobaksindustrin har en lång, rasistisk historia som inleddes med att den brittiska slavhandeln levererade arbetskraft till de amerikanska tobaksplantagerna från...
2023-03-10
I ett blogginlägg på nätverket Stops webbplats berättas historien om vad som kan hända när regeringar och tobaksindustrin samarbetar för...
2023-03-06
Bloomberg Philanthropies ger 420 miljoner US dollar under ytterligare fyra år för att minska tobaksanvändningen i världen. Sedan starten 2005...
2023-02-27
För första gången har antalet sålda cigaretter i USA sjunkit till under 200 miljarder på ett år. Det hände 2021...
2023-02-24
En arbetsgrupp vid finska Social- och hälsovårdsministeriet föreslår att privatinförseln av snus förbjuds under nästa valperiod. Åtgärden är ett av 35...
2023-02-20
Nederländerna har infört smakförbud på e-cigaretter. Från oktober får handlarna bara sälja e-cigaretter med traditionell tobakssmak.
2023-02-14
Tobaksodling är inte särskilt lukrativt för de flesta småbönder, enligt en ny studie från Institute of Policy Studies i Sri...
2023-02-01
Mexiko har antagit en av de strängaste anti-tobakslagarna i världen genom att helt och hållet förbjuda rökning på offentliga platser....
2023-01-30
Den brittiska livsmedelskedjan Waitrose har slutat sälja e-cigaretter för engångsbruk på grund av deras negativa påverkan på miljön och ungdomars...