Finlands social- och hälsovårdsministerium skriver på sin hemsida att regeringen snarast möjligt vill införa begränsningar för vitt snus. Regeringen föreslår bland annat: Varningstexter på paketen och neutrala paket, förbud för nätförsäljning och begränsning av dofter och smaker.

Enligt publice serviceföretaget Svenska Yle kommer det bara vara tillåtet med smakerna och dofterna mentol, mynta, te, ingefära, rosmarin och trä.

I Finland finns idag en begräsning på nikotinhalt i det vita snuset på 20 milligram nikotin per gram. Den gränsen föreslås sänkas till högst 16,6 milligram.

Regeringen vill förbjuda användning av vitt snus i lokaler och utomhusområden som används av förskolor och skolor upp till och med gymnasienivå. De vill också ha förbud på utomhus lekplatser.

Vitt snus har bara kunnat säljas fritt i Finland under en kort period.  I april 2023 upphörde Finland med att klassificera nikotinpåsar med över fyra milligram nikotin som läkemedel. Förändringen har i praktiken inneburit att obegränsade mängder av nikotinpåsar kan säljas i Finland och importeras från utlandet. Det ledde omedelbart till att importen sköt fart.

Mervi Hara, verkställande direktör på ASH Finland, har suttit med i den arbetsgrupp som föreslagit åtgärder för att målet Tobacco Endgame. Målet innebär att högst fem procent av befolkningen använder tobaks- eller nikotinprodukter dagligen år 2030. Mervi Hara är kritisk till att vitt snus är tillåtet i Finland.

– Om vi öppnar marknaden för vitt snus. Hur ska vi då undvika att få in andra nikotinprodukter. Och vad händer med vårt endgame, frågade hon sig när hon föreläste vid LUFT-konferensen i Linköping i fjol höstas.

Källor:

Finlands social- och hälsoministerium om förslag mot nikotinpåsar
Public Service bolaget Svenska Yle om regeringens förslag 

Läs vidare