Forskare i Storbritannien har studerat saken och kommit fram till att nästan 11 miljarder pund om året, cirka 159 miljarder koronor, skulle kunna spenderas på annat än tobaksprodukter om folk slutade röka, enligt en artikel i The Guardian. Det motsvarar 1 776 pund per person som röker eller 246 pund per vuxen oavsett rökstatus, cirka 26 000 respektive 3 600 kronor.

Studien är publicerad i tidskriften Tobacco Control och skriven av forskare vid University of Sheffield. De undersökte hur mycket människor i Storbritannien spenderade på cigaretter och annan tobak om året, och analyserade hur dessa pengar skulle kunna spenderas istället.

Förutom fördelarna för den lokala ekonomin skulle ett totalt rökstopp innebära besparingar för hälsosektorn med färre sjuka rökare, och även fördelar genom att färre människor inte kan arbeta på grund av rökrelaterad sjukdom, säger forskarna till tidningen.

Ett lagförslag om tobak och e-cigaretter har lagts fram för parlamentet. Enligt förslaget kommer ingen som är född den 1 januari 2009 eller senare att lagligt kunna köpa någon tobaksprodukt eftersom den tillåtna åldern för tobaksköp höjs med ett år varje år. Om lagen antas träder den i kraft 2027.

Läs vidare