Hem / Partnervåld och rökning skapar dubbel hälsorisk
En tredjedel av alla kvinnor i världen har blivit fysiskt misshandlade (med eller utan sexuella inslag) av sin partner. Partnervåld kan få allvarliga hälsoeffekter som exempelvis posttraumatisk stress, ångest, depression och sexuellt överförda sjukdomar, bland annat HIV.
Kvinnor som misshandlas av sin partner röker mer än andra kvinnor och utsätts därmed för dubbla hälsorisker. Det visar en ny forskningsstudie som publiceras av forskare vid Columbia University’s Mailman School of Public Health. Forskarnas hypotes är att kvinnorna röker för att försöka hantera den stress och ångest som partnervåldet skapar.
Den nya studien genomfördes i 29 låg- och medelinkomstländer och lägger ännu en allvarlig hälsoeffekt till dem som är kopplade till detta våld; rökning. Forskarna undersökte sambandet mellan partnervåld och rökning bland 231 892 kvinnor i åldrarna 15-29 år. Studien gjordes med hjälp av data som samlats in i folkhälsoenkäter.
Forskarna gjorde statistiska bearbetningar för att räkna bort effekterna av andra faktorer i levnadssättet som är kopplade till mer rökning. Efter detta kvarstod att det var 58 procent fler som rökte bland kvinnor som utsattes för partnervåld än bland andra kvinnor.
Forskarna bakom studien skriver att resultaten visar att det behövs resurser för att hjälpa kvinnor som misshandlas av sin partner att avstå från rökning.
– Information om rökningens hälsoeffekter, motiverande stöd till rökstopp och annan rökavvänjningshjälp bör tas in i det stöd som hälso- och sjukvården erbjuder dem som utsätts för partnervåld, säger epidemiologen Rishi Caleyachetty, som leder forskargruppen bakom studien.
Även om studien gjordes i låg- och medelinkomstländer, anser forskarna att det är sannolikt att det samband de funnit gäller globalt. De rekommenderar vidare forskning för att närmare kartlägga sambandet mellan partnervåld och rökning.
Studien har publicerats online av tidskriften Global Public Health.
2022-03-17
Att få ned tobaksbruket är viktigt för att färre ska drabbas av cancer och för att lyckas behövs en striktare...
2022-02-15
Ju mer människor över 60 år röker, desto sämre presterar de på kognitiva tester, även när andra hälsotillstånd som påverkar...
2022-01-14
Att ensamhet kan leda till att man röker, är känt sedan tidigare. Ny forskning visar att rökningen i sig kan...
2021-12-20
Det verkar som att unga med ADHD är mer känsliga för nikotin. I en studie med unga med och utan...
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-09-18
Enligt ny forskning ökar tobaksrökning signifikant risken för tolv typer av cancer. En av sju rökare kommer att få lungcancer...
2021-09-15
Rökning, högt blodtryck och dålig kost är tre faktorer som ökar risken för demens. Det visar en ny nederländsk studie.
2021-09-03
Icke-rökare som använde e-cigaretter under de tre sista månaderna av graviditeten hade en ökad risk att föda ett barn med...
2021-09-01
Rökning kan försämra förmågan att lära sig och memorera saker, särskilt bland kvinnor, enligt ny forskning.