Hem / Föreslår grundlagsändring för neutrala paket
Det finns skäl att införa neutrala tobaksförpackningar i Sverige. Det anser lagman Göran Lundahl, som leder utredningen av den nationella anpassningen till EU:s tobaksproduktdirektiv plus ett tilläggsdirektiv om bl a neutrala tobakspaket. Nu har han anmält till regeringen att det kan behövas en grundlagsändring för att införa neutrala paket.
– Det är inte självklart att det inte skulle kunna gå utan en sådan ändring, men det är ändå tveksamt att tryckfrihetsförordningens undantag för tobaksreklam skulle fungera med en reglering som helt styr förpackningens utseende, säger Göran Lundahl till Tobaksfakta.
I tobaksutredningens uppdrag ingår inte att föreslå ändringar av någon grundlag. Därför anmäler Lundahl sin bedömning till regeringen.
En annan utredning, grundlagskommittén, har i uppdrag att föreslå grundlagsändringar, så den kan föreslå förändringar även av tryckfrihetsförordningen.
Problemet är att den utredningen inte ska redovisa sina förslag förrän i september 2016. Tobaksutredningen ska vara klar 1 mars. För en grundlagsändring krävs dessutom beslut av två riksdagar med mellanliggande val. Så det blir ett helt annat tidsperspektiv.
Göran Lundahl gjorde sin anmälan flera månader innan utredningen ska redovisas för att ge regeringen mer tid att analysera och ta ställning till problemet.
Det som anses som ett unikt svenskt förhållande är att även förpackningar betecknas som tryckt skrift i tryckfrihetsförordningen, TF, och inte får censureras.
Samtidigt skyddar TF saklig information som behövs i upplysande syfte. Det gör att producenter av t ex tobak tvingats att trycka varningstexter sedan 1975, och numera även varningsbilder.
Både tobaksindustrin och föregående regering åberopade TF för att motarbeta att utrymmet för varningar ökades till 65 procent i det nya tobaksproduktdirektivet.
– Vi delade inte den uppfattningen. Man måste titta på förpackningarnas särart och vad de innehåller för produkt. Det är ju skillnad på en mjölkförpackning och ett cigarettpaket, sa Göran Lundahl till Tobaksfakta i en intervju i somras.
– Det som också faller utanför TF:s skyddsram är kommersiella intressen. Särskilt när det gäller tobak finns det ett undantag för reklam, som därmed får regleras i lag. Därför säger vi i utredningens delbetänkande att den yta som finns kvar för tillverkaren att disponera handlar i grunden om möjligheten att publicera ett kommersiellt budskap.
– Ett argument för neutrala förpackningar är att man även på dem får visa ett kännetecken som särskiljer förpackningarna. Men hittar vi inte någon annan lösning än en grundlagsändring ska vi enligt direktivet anmäla det till regeringen.
Tidigare intervju med Göran Lundahl
2024-10-03
Riksdagsledamoten Kim Berg, från Finlands socialdemokratiska parti (SDP), har ställt en skriftlig fråga till de nordiska regeringarna om de är...
2024-09-24
EU:s hälsokommissionär föreslår att det ska bli rökförbud i en mängd offentliga miljöer, som i kollektivtrafik, på lekplatser och nöjesparker.
Cigaretter och röktobak utgör en större hälsofara än exempelvis snus och det ska speglas i tobakspolitiken. Det anser regeringen. Man...
2024-09-17
Omstridd EU-kommissionär föreslås få hand om snusfrågan. Oliver Várhelyi från Ungern föreslås bli ny EU- kommissionär för folkhälsoområdet. Han kommer...
2024-09-10
Förslaget om rök- tobaks- och nikotinfri skoltid bemöts positivt av många remissinstanser. Det tros kunna bidra till att färre unga...
Många är glada över att det nu finns förslag för maxgräns för nikotin i snus, men det finns en oro...
2024-09-04
Estland vill att EU inför starka regleringar mot nya nikotinprodukter, som e-cigg och vitt snus. Det går inte att komma...
2024-08-21
Nästan en av fyra européer röker för närvarande. Enligt den nyligen släppta Eurobarometern om européers attityder till tobak och relaterade...
2024-08-05
Jessica Polfjärd blir ny ledamot i EU-parlamentets underutskott för folkhälsa. Ett utskott som kan påverka parlamentets syn på tobak- och...