Ett Sverige fritt från rökning och nikotinberoende
– för ökad jämlikhet och hållbar utveckling

Rökning förkortar livet med i genomsnitt 10 år och de sista levnadsåren är ofta förknippade med allvarlig sjukdom, lidande, vårdbehov och samhällskostnader. Rökning är en av de viktigaste förebyggbara riskfaktorerna för sjukdom och förkortad livslängd. Under mer än ett sekel har tobaksindustrins ohållbara pro- duktion och försäljning av beroendeskapande nikotinprodukter försämrat folk- hälsan markant både nationellt och globalt.

Sedan sekelskiftet har det förebyggande arbetet vägletts av WHO:s ramkonvention om tobaks- kontroll, vars avsikt är att skydda människor mot nikotinberoende och eliminera tobakskonsumtion i alla dess former. I konventionen tydliggörs nikotinets centrala roll för tobaksbruk och beroendeutveckling. Cigarettrökningen har minskat i många länder till följd av regleringar och tobakspreventivt arbete. På senare år har nya nikotinprodukter utvecklats med en nästintill oändlig variation av smaker. Produkternas utformning attraherar barn och unga som riskerar att fastna i ett nikotinberoende. Konsumtion och pro- duktion av nikotinprodukter är också ett allvarligt hinder för att uppnå Agenda 2030’s hållbarhetsmål.

Det sammantagna bruket av nikotin- och tobaks- produkter ökar både bland unga och vuxna i Sverige. Produkterna innehåller nikotin som är ett akuttox- iskt gift, nerv- och kärlpåverkande samt uppfyller kriterierna för att klassas som en narkotisk drog då det är både hälsofarligt och beroendeframkallande. Tobak utgör ett väldokumenterat allvarligt hot mot folkhälsan.

Två handlingslinjer och mål för de närmaste åren

1. Intensifiera arbetet med Tobacco Endgame Rök- fritt Sverige 2025.
Nuvarande mål med mindre än fem procent daglig- rökare ska omfatta alla befolkningsgrupper. Avsätt resurser för att stödja kvarvarande dagligrökares strä- van att sluta röka. Gör cigaretter oattraktiva för unga genom prisökning och regleringar.

2. Besluta om en plan och ett mål för en nikotinfri generation till 2030.
Stöd forskning och höjd kunskapsnivå hos allmän- heten och beslutsfattare om nikotinets ohållbara effekter vid produktion och konsumtion. Begränsa marknadsföring och försäljning av nikotinprodukter. Gör nikotinprodukter oattraktiva för unga genom prisökning och regleringar.

Målsättningen fattas i samklang med nationella och internationella aktörers styrdokument:

• Folkhälsopropositionen 2017/18. God och jämlik hälsa: en utvecklad folkhälsopolitik. Socialdeparte- mentet 2018.
• En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dop- nings-, och tobakspolitiken samt spel om pengar 2022 – 2025.
• FN:s Barnkonvention.
• Världshälsoorganisationens (WHO:s) ramkonven- tion om tobakskontroll.
• EU:s tobaksproduktdirektiv.
• FN:s resolution Agenda 2030.
• EU: Europe ́s Beating Cancer Plan 2021 – 2040.

Läs vidare