Hem / Brett fokus på tobaksfrågor i Almedalen
Bild seminariet "Tobacco is not a sustainable investment."
Det var en intensiv tobaksvecka i Almedalen i år, med många matnyttiga seminarier som på olika sätt belyste frågan. Ämnen som fick extra fokus var tobakens effekter på miljön, samt tobak som ekonomisk investering. Några dagar in i veckan trädde också den nya tobakslagen i kraft och det blev en positiv snackis.
Det var många representanter från Yrkesföreningar mot Tobak (YmT) på plats i Almedalen och de bar knappar och ryggsäckar med Tobacco Endgame-loggan för att sätta fokus på tobaksfrågan. Flyers och faktablad kring olika tobaksfrågor delades också ut vid bland annat seminarierna. Två dagar under veckan lyftes tobaksfrågan vid Donnersplats med gästtalare som Farida Albani, partiledare i Fi, Henrik Ripa, riksdagsledamot och styrelseledamot i VISIR, samt Carl Schlyter, före detta politiker för Miljöpartiet, på plats.
Många delar av tobaksfrågan belystes och diskuterades under veckan. Vi Som Inte Röker (VISIR) hade ett seminarium på temat nya nikotinprodukter, A Non Smoking Generation (NSG) och Psykologer mot Tobak (PmT) deltog i Almedalsloppet, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) presenterade hur tobaksvanorna utvecklats över tid och Unga drogförebyggare och YmT genomförde en ungdomspolitisk debatt där representanter från flera partier var på plats.
– Många av våra ungdomspolitiker har mycket att lära, så att de inte enbart förlitar sig på industrins lobbyister, säger Lena Sjöberg, kanslichef på YmT.
Psykologer mot Tobak (PmT) anordnade seminariet Nya rökfria utemiljöer – möjliga effekter på kommuners folkhälsa? Josefin Jonsson, Enhetschef tobaksprevention Folkhälsomyndigheten, Farida al-Abani samt Suzanne Bengtsson från VISIR medverkade. Panelen diskuterade bland annat hur väl förberedda Sveriges entréer är, om alla målgrupper nås, implementeringsprocessen, allmänhetens möjliga reaktioner, uppföljning från FoHM:s sida, i vilken omfattning tillsyn kommer att utföras, kostnader för kommuner samt koppling till Agenda 2030, tobakskonvention och Barnrättslagen.
Tobaksindustrin bidrar inte till hållbar miljö eller ekonomi Några frågor som lyftes i högre grad än tidigare år är tobakens negativa inverkan på miljö och klimat, samt hur viktigt det är att inte investera i tobaksindustrin.
– Det är positivt att frågan om tobak inte enbart utgår från individens egna hälsoval utan att vi också poängterar samhällets ansvar, säger Vidar Albinsson från Psykologer mot Tobak (PmT), styrelseledamot i Tobaksfakta och folkhälsostrateg i Hässleholms kommun.
Tandvård Mot Tobak (TmT) genomförde ett seminarium där Nicklas Malmberg från VISIR lyfte fram tobakens miljöpåverkan utifrån rapporten Tobaksindustrins miljöpåverkan – en genomgång av forskningsläget 2018. Det är ytterligare ett bra argument i diskussioner om tobak med bland annat patienter.
Lärare mot Tobak (LärmT) och Tobacco Free Portfolios genomförde tillsammans seminariet “Tobacco is not a Sustainable investment”. Mats Andersson, vice ordf. Global Challenges Foundation och tidigare ordförande för 4:e AP fonden, var moderator. Seminariet inleddes med att Rachel Melson, director Europa för Tobacco Free Portfolios, lyfte de negativa effekterna av tobak på människors hälsa, miljön och samhällsekonomin. Hon menar att tobaksindustrin inte står för de kostnader de förorsakar.
Därefter berättade paneldeltagarna Lars-Göran Orrevall, VD Scandias Kapitalförvaltning och Fredric Nyström, chef för Ansvarsfulla investeringar Öhman, om sina erfarenheter från resan mot tobaksfria investeringar. Ewa Axelsson, chef för hållbarhetsanalys Robur, Swedbank, annonserade att de nu nått målet. Anette Andersson, hållbarhetsexpert SEB, berättade att de just påbörjat resan. Mats Andersson lyfte att AP-fonderna nr 1, 2 och 4 har “signat upp” för tobaksfria investeringar. De inspirerande exemplen gjorde att Naventi Fonder senare meddelade att de anslutit sig.
Prof. Fred Nyberg U-Fold tog upp diskussionen om investeringar i marijuana som görs av bland annat pensionsfonder.
– Det var ett välbesökt seminarium där även Handelsbanken var representerat, ytterligare investerare, politiker, myndigheter och NGO. Det känns positivt att allt fler investerare helt avstår från investeringar i tobak och arbetar för de globala målen i Agenda 2030, säger Ingrid Talu, ordförande för Lärare mot Tobak.
Lena Sjöberg tycker att årets Almedalsvecka var lyckad.
– Sammanfattningsvis är vi nöjda med vår insats och att tobaksfrågan lyftes på så många olika sätt av flera aktörer. Vi är redan igång och planerar för nästa år.
Vill du ha ett mer ingående referat från de olika seminarierna? Då kan du kontakta:
Lena Sjöberg på YmT Vidar Albinsson PmT Ingrid Talu, LmT
Ett av de faktablad som delades ut: SNUS Faktablad Pop 19
Skyltar Skylt_A5_liggande Skylt_A5_liggande_entre
2024-12-09
I Danmark har en bred majoritet i Folketinget enats om en politik som syftar till att få unga att vända...
2024-12-03
I Norge finns en vision om ett tobaksfritt samhälle på sikt och i den senaste nationella tobaksstrategin är målet att...
2024-11-27
Målet i den finska tobakslagen är att användningen av tobaks- och nikotinprodukter ska upphöra. I praktiken betyder det att mindre...
2024-11-11
Social- och hälsoministeriet i Finland fick inte något gehör när de 2023 försökte stoppade det vita snuset i Finland av...
2024-10-25
Regeringen vill inte längre ha minskat tobaksbruk som mål. Målet ska istället vara minskade medicinska och sociala skador av tobak...
Miljöpartiet är kritiska till att regeringen inte vill att minskat bruk ska vara målet för tobakspolitiken, utan istället vara minskade...
2024-10-15
En av de stora försäljarna av brunt snus online har fått sitt tillstånd återkallat. Företaget anses marknadsföra snuset på ett...
2024-10-14
Finlands riksdag har klubbat en rad beslut för att begränsa användningen av vitt snus: en mängd smaker förbjuds, distansförsäljning stoppas...
2024-10-03
Riksdagsledamoten Kim Berg, från Finlands socialdemokratiska parti (SDP), har ställt en skriftlig fråga till de nordiska regeringarna om de är...