Hem / Med stjärnor hjälper skolsköterskan elever att sluta
– Nej, ni blir inte skärpta, ni blir mossiga. Det säger skolsköterskan Danica Augustsson till många snusande elever på gymnasiet där hon arbetar. Med samtal, humor och en oväntad detalj – silverstjärnor – hjälper hon dem bort från nikotinberoendet.
Danica Augustsson är skolsköterska på ett tekniskt gymnasium i Göteborg. Hon trivs väldigt bra med både personal och skolans elever.
– Eleverna är så fantastiska – de trivs med mig och jag med dem. Jag har ett leende på läpparna på söndagen, för jag vet att jag ska få träffa dem nästa dag. När studenten närmade sig var det många elever som bjöd in henne till avslutningsfester och även att stå på lastbilsflak och skråla, berättar hon och skrattar.
– De förstår inte att jag inte kan åka med på något studentflak.
Men i det övriga som eleverna ber om ställer hon upp på i den mån det är möjligt, allt från att klippa upp hänglås till att sätta på plåster fungerar fint. En dag frågade hon en elev vad hen skulle behöva för att sluta med snuset. Svaret blev en guldstjärna. Det kunde Danica Augustsson stå till tjänst med, nästan i alla fall.
– På en marknad såg jag silverstickers och det är dem som jag nu delar ut till eleverna.
Ett klistermärke, en silverstjärna, ges ut för varje vecka som en elev klarar att hålla sig fri från tobak, oftast handlar det om vitt snus.
– De brukar sätta stjärnorna bak på mobilen, berättar Danica.
När det går bra blir det riktigt fullproppat med stjärnor. En elev som hämtar hela kartor med stjärnor har skrivit ett meddelande till Danica där hen försöker förklara vad som gör att det går att avstå från snuset, trots att suget finns kvar.
Eleven skrev: ”Det är inte hälsoskäl, utan otroligt tjat från två klasskompisar som gör att jag avstår, silverstjärnorna är inte avgörande, men det är en rolig grej”.
Elevens föräldrar vet inte att deras tonåring snusar. Det har känts för svårt att berätta, men samtidigt har det varit jobbigt att dölja det hemma. Planen är att när skolan slutar berätta men också visa stjärnorna, belöningarna för alla snusfria veckor. Det är inte bara elever som gillar silverstjärnor. Några lärare som också ville bli nikotinfria frågade om inte Danica kunde stötta dem och främja tobaksfrihet.
– Lärarna har jag hjälpt på fritiden via möten på teams. De var fyra från början, både snusare och rökare. Nu är det två som är helt snusfria. De kommer ofta in till mig. De är jättenöjda att de har kunnat sluta.
Men hur mycket Danica än jobbar på, och hur populär hon än är, är det svårt att hålla jämna steg med det kraftfullt marknadsförda vita snuset, som helt dominerar nikotinanvändningen på skolan.
– Vi måste få stopp på det. De börjar när de går i åttan, nian. När de kommer hit har de ju snusat några år. De är unga, de tror att det är häftigt och det är mycket kompistryck som påverkar. Vi har ju haft elever som på grund av kompistrycket har tagit en prilla och blivit jätteillamående, kräkts och fått åka hem.
Danica har en rad argument för att eleverna ska låta bli nikotinet. Hon pratar om risker för den egna hälsan, om tobaksodlingar där barn i andra länder tvingas arbeta trots att de kan bli sjuka, om skövling av skogar för att odla tobak och förorenat vatten och så talar hon om ekonomi, om hur mycket pengar som går åt för att tillverka prillan.
– Det som får fäste är när man pratar om ekonomin. Att de ger bort sina pengar. Jag brukar skoja och säga: Nu har du gjort så att tobaksbolagens chefer kan köpa en porsche för dina pengar.
Danicas dörr står alltid öppen och många elever tycker om att hänga hos henne. Då kan de tala om snus och ekonomi, eller vad som passar. Det blir skoj och allvar blandat, beroende på vem som kommer in och vad just den eleven behöver.
– De vill vara här inne hos mig hela tiden. Jag är ju inte något hot. Jag sätter inte några betyg och jag har tystnadsplikt. Det gör att de är väldigt frispråkiga. De säger saker och ting som de kanske inte skulle sagt till någon annan.
Det som kvarstår att utveckla är att få tid för systematiska samtal i klasserna om tobaken. I dagsläget är tobaken en av sakerna som tas upp när elevhälsoteamet går runt i klasserna i början av terminen och pratar om motion, kost, sömn, tobak med mera som är viktigt för ett bra mående och skolgång. Då kommer det ibland upp, påståendet att de blir bättre i skolan av nikotinet. Då får Danica förklara att snuset snarare gör dem mossiga i hjärnan än skärpta, att de går som i en dimma där koncentrationsförmågan och minnet försämras.
–Hjärnan blir kidnappad av nikotinet som fungerar som ett bedövningsmedel.
Danica har också ett enskilt hälsosamtal med varje elev där en fråga är om man använder tobak eller nikotinprodukter. Kommer det då fram om att eleven brukar tobak/nikotin/snusar då erbjuder hon dem hjälp om de vill. Det är inte en lätt kamp, varken för henne eller eleverna, att få bort det vita snuset från skolorna. Men Danica är fast besluten att fortsätta kämpa.
Innan hon blev skolsköterska arbetade hon många år som distriktssköterska med spetskompetens inom Astma/KOL och diabetes. Hon var redan då diplomerad tobaksavvänjare och har arbetat med många patienter, främst att få dem rökfria.
Idag är hon även styrelsemedlem och kassör i Riksförbundet Kontraktsmetoden. Det är en ideell organisation som arbetar för att barn och ungdomar ska göra ett eget aktivt val att avstå från alla former av droger. Metoden för detta är kontraktsskrivning. Man erbjuder hjälp och stöttning till skolor att starta kontraktsverksamhet och hjälper dem i sitt drogförebyggande arbete. Organisationen vill skapa jämlika förutsättningar för alla ungdomar att vara och förbli drogfria. Genom klassbesök vill man öka kunskapen hos ungdomar om olika drogers påverkan och skadeverkningar och på så sätt förhindra drogdebuter. Man vill också stärka barns och ungdomars självförtroende och självkänsla så att de vågar och kan göra egna val i livet, och även stärka vårdnadshavarna i deras föräldraroll.
– Det är mycket bättre att vi kan förhindra detta tidigt än att de kommer med en remiss om 10–15 år för att få hjälp att sluta med olika beroenden som påverkar hälsan negativt, säger Danica Augustsson.
2025-01-14
År 2017 kunde Magnus Lundbäck och hans kollegor visa att vejpning ger akuta skador. Sedan gick allt snabbt. Plötsligt var...
2024-08-26
– Nej, ni blir inte skärpta, ni blir mossiga. Det säger skolsköterskan Danica Augustsson till många snusande elever på gymnasiet...
2024-08-19
Non-smoking rooms står det i liten stil på hemsidan för Wellingehus hotell. Idag är det inte någon som reagerar. När...
2024-08-14
I år har inte bara VISIR jubileum. Agneta Alderstig firar också 10-årsjubileum som förbundsordförande. Under åren har hon åstadkommit mycket,...
2024-05-27
A Non Smoking Generation och generalsekreteraren Helen Stjerna tilldelas Världshälsoorganisationens prestigefyllda pris World No Tobacco Day Award 2024. Priset delas...
2024-01-21
Känner du en eldsjäl som fortsatt Margaretha Haglunds arbete för en tobaks- och nikotinfri värld har du möjligheten att nominera...
2023-09-15
På LUFT-konferensen delades traditionsenligt LUFT-priset ut. Denna gång gick det till forskarna Linnea Hedman, Louise Adermark och Magnus Lundbäck.
2023-09-11
Som ung lungläkare såg Hans Gilljam många patienter gå under till följd av rökningen. Slutsatsen blev att man måste arbeta...
2023-04-24
”Man börjar med att lägga en lugnande hand på axeln.” Så beskriver lungläkaren Göran Boëthius mötet med patienter som sittande på...