Effekterna och hälsoriskerna för snusaren bör jämföras med att inte alls använda sig av tobak i någon form.

Snuset innehåller över 3000 olika ämnen som är skadligt för vår hälsa och där ett 20 tal är cancerframkallande (källa: Statens folkhälsoinstitut 2009).

Frågan är alltså, skulle snusaren rökt om snuset inte funnits? Frågan är hypotetisk och därför näst intill omöjlig att svara på då fakta säger att 4 av 10 snusare aldrig har rökt. Förekomsten av snus gör därmed att det totala antalet tobaksbrukare blir större.

De senaste åren har flera nya nikotinprodukter gjort entré på den svenska marknaden, två exempel är e-cigarett och det så kallade vita nikotinsnuset.  Trots att produkterna innehåller nikotin och är starkt beroendeframkallande, är de långt ifrån reglerade på samma sätt som cigaretter och snus.

Vitt snus har inte någon 18-års åldersgräns och kan därför köpas av barn. Vårt samhälle har blivit mer rökfritt, vilket är en stor framgång, men det oroande är nu att det vita snuset ökar bland våra ungdomar.

Anledning till att börja med tobaksprodukter kan vara olika men faktum kvarstår att ingen skulle börja om det inte fanns en på drivande tobaksindustri som nu ser våra barn som nästa generations lojala kunder. Tobaksindustrin får hjälp med marknadsföring av influensers i poddar och sociala medier. Snygga förpackningar och fräscha smaker (inget brunt snus längre) lockar våra barn till att snabbt bli nikotinberoende.

Samhället måste, genom lagar, ta ansvar för att våra barn inte blir nikotinberoende och vi vuxna måste stödja våra unga att säga nej till den nu exploderande marknadsföringen av vitt snus. Vårt samhälle behöver inte unga nikotinister.

Läs vidare