Enligt artikel 5:3 i Tobakskonventionen ska tobaksindustrin hållas utanför folkhälsopolitiken. Men tyvärr ser det inte ut så i Sverige, menar tidigare riksdagsledamoten Sofia Westergren (M) som satt i riksdagen förra mandatperioden.

– Tyvärr är det få som känner till Tobakskonventionen. Väldigt få, säger hon.

Sofia Westergren blev kontaktad av representanter från industrin i början av mandatperioden, men de slutade snart höra av sig eftersom hon så tydligt visade att hon hade en annan ståndpunkt än dem gällande nya nikotinprodukter.

– Men det är helt klart så att nikotinindustrins argument har fått fäste bland många politiker, menar Sofia Westergren.

Nicklas Attefjord (MP) satt i socialutskottet, det utskott som ska behandla frågor som rör nikotinfrågan, förra mandatperioden. Han har tidigare berättat för Tobaksfakta att han såg att tobaksindustrin har inflytande på politiken. Attefjord blev själv kontaktad av dess företrädare och kände igen deras formuleringar när han debatterade med andra ledamöter. Han märkte inte på något sätt att Sverige förbundit sig att hålla nikotinindustrin borta från folkhälsopolitiken.

När politiker har kontakter med industrin ger det konsekvenser på tobakspolitiken. Sofia Westergren nämner ett exempel där hon tror att lobbying har haft effekt. Det handlar om att smakförbud i vitt snus inte togs med i förslaget gällande lagen om nya nikotinprodukter.

– En anledning till det kan vara att snusindustrin ringde upp alla berörda politiker och sa att allt snus är smaksatt. Även det som man kallar original har enbärssmak, så snusbolagen undrade var politikerna tänkt dra gränsen.

Industrin kritiserar politiker
Förutom att höra av sig till politiker för att argumentera för sin sak tycks industrin också ge sig på politiker som har en annan ståndpunkt. Det har både Nicklas Attefjord och Sofia Westergren upplevt.

I en debatt om ANDTS-strategin gick Nicklas Attefjord hårt åt nikotinindustrin. Han sa bland annat:

”Den här industrin har med tiden utvecklat sina produkter för att kunna lägga ut dimridåer, eller kanske snarare rökridåer, för att kunna fortsätta sälja sina produkter. Det handlar om allt från filter till så kallade lightcigaretter och från snus till portionssnus och nu också det så kallade vita snuset. I grunden är det såklart samma affärsidé: Introducera produkten så tidigt som möjligt och få dina kunder att skriva under ett kontrakt av kemiskt beroende så kommer pengarna att ticka in månad efter månad.”

– Efter debatten fick jag ett mejl från generalsekreteraren för Snustillverkarföreningen som tyckte att jag skulle be om ursäkt till snustillverkarna och att man inte kan säga sådana saker i kammaren, berättar Nicklas Attefjord.

Sofia Westergren å sin sida fick kommentarer på sina inlägg om nikotin som hon gjorde i sociala medier, under hela tiden hon satt i riksdagen. Den som kommenterade var samma representant från snusindustrin som under hennes första tid som riksdagsledamot upprepade gånger försökt att få till en kontakt med henne.

Även i EU och USA är lobbyingen utbredd
Lobbyingen gällande tobak och nikotin finns över hela världen. I till exempel USA är lobbyingen utbredd. ASH, Action on Smoking and Health, följer den officiella statistik som finns där vad gäller registrerade lobbyister och lobbyingföretag. Under 2024 fanns det totalt 1027 registrerade tobakslobbyister. Det är en ökning med drygt tio procent på ett år. Tidigare svenskägda Swedish Match hade 128 lobbyister och 17 lobbyfirmor 2024, en ökning på 200 procent sedan 2021.

Även i EU är lobbying vanligt. Enligt Smokefree partnerships senaste siffror från 2022 spenderade tobaksbolagen drygt 19 miljoner euro, vilket motsvarar cirka 192 miljoner svenska kronor (valutakurs 26/5 2025) på lobbying. Siffrorna bygger på uppgifter från EU:s transparensregister. Smokefree partnership skriver att det säkerligen sker mycket annan lobbying som inte syns i statistiken.

– Detta är bara toppen av ett isberg, säger SPF:s direktör Lilia Olefir, i ett pressmeddelande.

Ett exempel på en person i EU som har haft kontakt med industrin är Jessica Polfjärd (M), som sitter i EU-parlamentet. Genom EU:s transparensregister kan man se att hon vid två olika tillfällen under våren 2025 har träffat representanter från industrin. Hon har inte någon gång, utifrån uppgifter i registret, träffat några representanter från tobakspreventiva organisationer.

– Industrin är påstridig. Om man då från början har en positiv syn på exempelvis snus är det lätt hänt att man bara har kontakt med industrin. Det får allvarliga konsekvenser för folkhälsan, eftersom det vita snuset kan leda till att unga som annars inte skulle ha använt tobak-och nikotinprodukter kommer att göra det, säger Sofia Westergren.

Läs artikel om Jessica Polfjärd här 

Läs också:
https://tobaksfakta.se/lobbyregister-for-riksdag-och-regering-foreslas/

Källa:
https://www.smokefreepartnership.eu/news/tobacco-industry-spent-almost-€20-million-to-influence-eu-policymakers-new-report-finds

Läs vidare