Den nya lagen gör det brottsligt att röka i ett motorfordon som där någon under 18 år färdas. Polisen kommer att kunna utfärda böter på upp till 50 nyzeeländska dollar, cirka 300 kronor, men detta kommer inte att träda i kraft förrän om 18 månader. Även om polisen kan utfärda böter kommer fokus att ligga på att utbilda människor och ändra beteenden, enligt regeringen.

Undantagna från lagen är fordon som används som bostäder och endast när de är stillastående.

Biträdande hälsominister Jenny Salesa kommenterade lagen med att tusentals barn kommer att få friskare lungor.

–Vår regering vill göra Nya Zeeland till det bästa stället i världen att vara barn i. Vi går framåt mot det målet genom att sätta barnens intressen först, sa hon enligt RNZ.

Lagen har dock fått kritik från partiet National som anser att 18 månader tills polisen kan bötfälla är för lång tid och att undantaget för fordon som används som bostäder är ologiskt.

Utvidgat rökförbud i bil i Belgien

Tidigare i år antog det belgiska parlamentet en ändring av det rökförbud i bilar med barn som fanns. Nu gäller rökförbudet barn upp till 18 år, och inte 16 som det var tidigare. Samtidigt som denna lag ändrades blev det också förbjudet att göra reklam för tobaksprodukter i Belgien.

Enligt Canadian Cancer Society har flera länder, till exempel Cypern, Bahrain och Sydafrika, förbud mot rökning i bilar där barn färdas. I USA, Kanada och Australien, bland andra länder, är det förbjudet i vissa delstater. Åldersgränserna varierar dock.

Läs vidare