Rapporten A lifetime of Damage dokumenterar branschens hundraåriga  marknadsföring riktad mot kvinnor och flickor, med teman som till exempel skönhet, mode och frihet. Detta samtidigt som de allvarliga hälsoriskerna med tobaksbruk, som nikotinberoende, risk för den reproduktiva hälsan, risker under graviditeten och barnets hälsa efter födseln, har ignorerats eller bagatelliserats.

På 1920-talet framställde Marlboros reklam rökning som något feminint, kompletterad med råd om hur läppstiftet kunde skyddas från fläckar. En 1920-talsannons för Lucky Strike-cigaretter uppmanade kvinnor att ta en Lucky Strike istället för en karamell. Marknadsföringen av cigaretten som ett hjälpmedel att hålla vikten ledde till en mer än 300-procentig ökning av varumärkets försäljning under det första året av reklamkampanjen.

I slutet av 1960-talet introducerade Philip Morris Virginia Slims, det första varumärket riktat specifikt mot kvinnor. Målet för kvinnorörelsen – frihet och oberoende – användes för att sälja in en produkt som resulterade i sjukdom och död för miljoner kvinnor.

Samma teman används för övrigt fortfarande i marknadsföringen av nya tobaks- och nikotinprodukter.

Rapporten handlar om USA, men metoderna och hälsokonsekvenserna är de samma globalt.

Läs vidare