Det anser Rachel Melsom,läkare och Europachef för organisationen Tobacco Free Portfolios.

Hon är på Sverigebesök och intervjuas i dagens Svenska Dagbladet.

– Många säger att tobak har varit en bra investering. Tobaksbolagen har höga vinster och ett stabilt kassaflöde därför att produkten är beroendeframkallande. Men det stämmer inte längre eftersom affärsmodellen blir allt mer ifrågasatt, säger Rachel Melsom.

Sju miljoner människor i världen dör på grund av tobak varje år. Tobaksproduktionen bygger på skuldslaveri och barnarbete samt förstör miljön.För ungefär ett årsedan sålde Fjärde AP-fonden ut alla aktier i tobaksbolag. Men miljarder av svenskapensionspengar investeras fortfarande i tobaksindustrin.Första, Andra och Tredje AP-fonden har, enligt Svenska Dagbladet, fortfarande sammanlagt 5,2 miljarder investerade i bolag som snustillverkaren Swedish Match och de globala jättarna Philip Morris och British American Tobacco.

Rachel Melsom framhåller att tobaksindustrin hittills lyckats med att göra stora vinster och låta samhället stå för kostnaderna. Hon menar att detta och hotet om skadeståndskrav mot industrin gör tobaksplaceringar till stora risker på längre sikt. Och även om rökning är farligare än att snusa eller använda e-cigaretter, anser hon inte att rökfri tobak eller nya nikotinprodukter heller är något att satsa på för den som vill investera hållbart på sikt. I intervju säger hon att snustillverkaren Swedish Match bör lägga om till helt andra produkter:

– De ska sluta producera tobak. Ingen behöver en sådan produkt. För investerare finns alternativ som ger lika bra eller bättre vinster.

Läs vidare