Hem / Majoritet av EUs regeringar mot snusexport
En stor majoritet av regeringarna i EU stöder ett fortsatt exportförbud för svenskt snus. Det framgår av de elektroniska svaren på EU-kommissionens förslag om ändringar i Tobaksproduktdirektivet från 20 av medlemsländerna. De offentliggjordes på EUs hemsida på tisdagen.
Endast Grekland stöder, vid sidan av Sverige, oreserverat att snusförbudet hävs medan Nederländerna och Österrike uttrycker viss förståelse för nöjligheten att häva förbudet, men också framför reservationer.
Nederländerna anser att det inte är vetenskapligt bevisat att snus fungerar som rökavvänjningsmedel och att det skadar folkhälsan trots att det är mindre farligt än cigaretter, samtidigt som ett förbud just därför inte är helt proportionellt. Landet stöder generellt ändå fortsatt förbud.
Österrike kan tänka sig att slopa förbudet, men samtidigt införa regler om farliga substanser.
Det är åtta länder som stöder ett fortsatt exportförbud för snus medan sju vill förbjuda all så kallad rökfri tobak inom EU.
Beroendeskapande
Spanien uttrycker den vanligaste uppfattningen bland de länder som vill ha ett fortsatt förbud, nämligen att det inte bevisats att snus kan fungera som ett medel för rökavvänjning, utan tvärt om är beroendeskapande och att snusbruk därför lätt övergår i cigarettrökning.
Alla har inte lämnat några svar på snusfrågan. Länderna är inte skyldiga att svara på EU-kommissionens remisser.
Ingen EU-konsultation har gett så många svar som den om skärpning av Tobaksproduktdirektivet. Det kom 85 513 svar, mot normalt cirka 500. Förutom regeringarna får industri, myndigheter, organisationer och enskilda medborgare svara.
En av förklaringarna till den massiva floden av svar från Italien och Polen är att de har stora åkerarealer med tobaksodlingar.
Antalet svar från Sverige var 405, varav 360 från medborgare.
57 procent av alla online-svar är duplikat, som visar att de har ett gemensamt ursprung. För att svar ska klassas som duplikat krävs att det finns minst sex stycken med identiskt innehåll som visar att de har en och samma källa.
En osäkerhetsfaktor är att avsändarna av online-svaren själva uppger en identitet. Det är omöjligt att kontrollera alla.
Utom online-svaren har kommissionen fått några hundra svar via e-post och vanliga brev. Vad som sägs där har inte kommit med i statistiken på webben.
Inte en folkomröstning
– Man ska komma ihåg att en konsultation inför ändringar av ett EG-direktiv inte är en folkomröstning. I en konsultation ber vi personer att framföra sina åsikter om föreslagna förändringar och lämna synpunkter på deras konsekvenser, säger en företrädare för EUs Generaldirektorat för hälso- och konsumentfrågor.
– Vi drar slutsatser av svaren, men sitter inte och räknar antalet svar som kan tolkas som för eller emot.
Viktigare frågor
Förändringarna i Tobaksproduktdirektivet gäller inte bara frågan om exportförbudet av svenskt snus till EU, utan betydligt viktigare förslag för att det tobakspreventiva arbetet inom EU ska bli effektivare.
Dit hör förslaget om att göra bildvarningar på cigarettpaketen obligatoriska i hela EU. Det är en fråga som inte är så kontroversiell längre. Sju länder har redan infört bildvarningar och flera är på väg att göra det.
Av de 20 regeringar som svarat elektroniskt är 11 för obligatoriska bildvarningar, medan 8 vill ha kvar nuvarande system.
Källa: Generaldirektoratet för hälso- och konsumentfrågor.
Carl-Olof Rydén
2024-09-17
En julkalender med en skämtsam tomte som öppnar luckor med vitt snus i. Det är inte måttfull marknadsföring. Om det...
2024-09-16
En majoritet av tandläkarna i Danmark har patienter med en eller flera skador som orsakats av snusning, visar en undersökning...
2024-06-12
Det vita snuset skakar om snusvanorna i grunden, enligt Folktandvården i Stockholm. Om utvecklingen fortsätter i samma riktning som nu...
2024-06-11
Sveriges Radios Vetenskapsradion på djupet ägnar ett 20 minuters program åt det vita snuset. Det handlar bland annat om skadorna...
2024-04-24
Den finska regeringen vill minska användningen av vitt snus bland unga. För att åstadkomma det föreslås bland annat förbud för...
2024-04-22
SVD:s podd Dagens story ägnar femton minuter åt att reflektera kring det vita snuset. Stämningen mot Swedish Match i USA...
2024-04-15
Louise Adermark, forskare inom beroendemedicin vid Göteborgs universitet och expert på nikotin medverkar i Akademilivs podd och pratar om riskerna...
2024-04-02
Till skillnad från traditionellt snus, som har varit olagligt att köpa och sälja i Storbritannien sedan 1992, innehåller det vita...
2024-03-25
Nikotinhalten i vitt snus ska högst vara 12 mg/gram. Skoltiden ska vara nikotinfri och det ska innefatta alla typer av...