– Ett tobaksfritt EURO 2012 handlar om att respektera hälsan hos åskådarna och alla andra som är inblandade i turneringen, säger UEFAs ordförande Michel Platini.

– Vi upprätthåller den högsta standarden när det gäller hälsa, säkerhet och komfort vid den turnering som är vårt flaggskepp, och då passar tobak inte in.

Den tobaksfria policyn har utvecklats i samarbete med världshälsoorganisationen WHO, European Healthy Stadia Network, lokala organisationskommittéer i Polen och Ukraina där matcherna ska spelas och ideella folkhälsoorganisationer.

– Ett tobaksfritt EURO 2012 är ett logiskt beslut, säger Zsuzsanna Jakab, ordförande i WHOs Europaregion.

– Tobaksanvändning dödar och orsakar allvarliga sjukdomar. Det här är ett fantastiskt exempel på vad som kan göras inom ramen för den globala Tobakskonventionen.

Även Europakommissionären Androulla Vassiliou, ansvarig för idrott, är glad över UEFAs beslut:

– EURO 2012 kommer att vara en publikmagnet som lockar till sig miljoner åskådare och fans så detta sänder ett mäktigt budskap. EURO 2012 blir också en förebild för andra idrottsarrangemang.

Slutspelet i fotbolls-EM kommer att spelas i Polen och Ukraina mellan den 8 juni och 1 juli 2012. Sexton landslag kommer att spela sammanlagt 31 matcher.

Källa: www.uefa.com

Läs vidare