Hem / Faktapuffar / Hållbar utveckling / Ojämlik folkhälsa / Fakta: faktorer som påverkar tobaksbruket
Att ha en psykisk diagnos är en riskfaktor för rökning. Till exempel röker 50 procent av de som har en klinisk depression, och 70 procent av de som har diagnosen schizofreni.
Bland unga finns det en tydlig koppling mellan psykosomatiska besvär och rökning, och särskilt bland flickor. I en studie av CAN uppgav 7 procent av flickorna utan psykisk ohälsa att de hade rökt det senaste året, medan 41 procent av flickorna med psykisk ohälsa hade gjort det.
Ytterligare en grupp som löper större risk att bruka tobak är människor som upplever mycket stress och press i livet överlag. När livet är tungt kan rökpausen kännas som den enda chansen till avkoppling och det försvårar chansen att bli rökfri.
Personer med missbruk röker också i högre grad. 80 procent av de med opiatberoende (heroin m.m.) och 70 procent av de med alkoholberoende är rökare.
I en enkät i Stockholm fann man att av män födda utanför Norden röker 16-19 procent jämfört med 7 procent av männen födda i Sverige. För kvinnor födda inom Europa, men utanför Norden, är mönstret detsamma. 17 procent röker, jämfört med 7 procent för de som är födda i Sverige. Rökningen hos utlandsfödda är en spegling i hur många som röker i deras hemländer.
Samma enkät visade att 21 procent av män med kort utbildning rökte dagligen mot 6 procent bland universitetsutbildade och det är stora skillnader även när det gäller kvinnor.
Kvinnor drabbas hårdare av de negativa hälsoeffekterna kopplade till rökning än vad män gör, beroende på att kvinnors lungor är ca 20 procent mindre än mäns.
Kvinnor och män röker av olika anledningar Forskning visar att kvinnor och tjejer tenderar att röka som ett sätt att hantera negativa känslor, medan män och killar i större utsträckning röker för att intensifiera positiva känslor.
En text med mer genusperspektiv på tobaksbruk hittar du från den här sidan.
En längre version av den här texten hittar du här.
2023-08-30
I Storbritannien har hälso- och sjukvårdsmyndigheten National Health Service beslutat att införa ett riktat screeningprogram för tidig upptäckt av lungcancer....
2023-05-08
Produkterna från fyra industrier – tobak, fossila bränslen, ultraförädlade livsmedel och alkohol – är ansvariga för minst en tredjedel av...
2023-02-17
Rökare i medelåldern upplever oftare minnesförluster och förvirring än icke-rökare. Men den som slutar röka tycks ha goda chanser att...
2022-12-19
Personer som snusar löper högre risk att dö i förtid jämfört med de som inte använder tobak, visare en ny...
2022-10-26
Cirka 50 % av alla cancerfall i Europa skulle kunna förebyggas. För att sprida kännedom om det har en internationell...
2022-10-24
Att snusare löper ökad risk att dö vid stroke och hjärtinfarkt är känt sen tidigare, men nu har forskare hittat...
2022-10-20
Tobaksbolagen har i sin reklam genom tiderna kopplat ihop cigaretter med avslappning. Trots att nikotin i själva verket kan öka...
2022-10-05
Enligt en ny rapport från Tobacconomics finns det minst en rökare i 63 procent av de indonesiska hushållen. I dessa...
2022-09-12
Ju mer människor röker, desto sämre blir deras hjärtfunktion, enligt en dansk studie som nyligen presenterades vid European Society of...