Nederländernas förbud mot smaksatta e-cigaretter införs succesivt. Sedan årsskiftet är det förbjudet att marknadsföra e-cigaretter som är smaksatta. Från 1 oktober är det förbjudet att sälja smaksatta e-cigaretter.

The Brussels Times skriver att förbudet kom efter en rapport från Trimbos institutet, en ansedd nederländsk forskningsorganisation. Deras rapport visade att smaksättning gör e-cigaretter mer attraktiva, särskilt för unga människor.

I grannlandet Belgien är inte något smakförbud nära förestående, men enligt Brussels Times har hälsominister Frank Vandenbroucke annonserat att försäljningen kommer att stramas åt på något sätt. Ministern är orolig för vad e-cigaretter kan föra med sig.

Brussels Times citerar hälsoministern:
”E-cigaretter innehåller kring 1800 olika produkter som vi inte vet hälsokonsekvenserna av. Kanske kommer några personer byta från vanliga cigaretter till e-cigaretter, men kanske leder användning av e-cigaretter bara till att människor röker vanliga cigaretter.”

I Sverige föreslog den socialdemokratiska regeringen våren 2022 att smaker skulle förbjudas på e-cigaretter. Förslaget röstades ner i riksdagen.

Läs vidare