– Vi får samtal varje dag från människor som vill flytta in i en helt rökfri miljö, säger Inger-Lena Bennman, informationschef på Bostadsbolaget.

Det är fler rökfria hyreshus på gång i Göteborg. Ett av tre hus som Familjebostäder bygger i Högsbo blir rökfritt.

Ingalill Bjöörn, Astma- och allergiförbundets ordförande, framhåller att rökfria boendemiljöer har stor betydelse för hälsan och livskvaliten, inte minst för människor med astma och annan överkänslighet:
– Det är viktigt att människor har möjlighet att bo i hyreshus där det inte får rökas.

Trenden med rökfria hyreshus är global. Sedan rökfria miljöer blivit uppskattade självklarheter på arbetsplatser, i offentliga miljöer, i serveringar, på tåg och flyg vill allt fler slippa tobaksrök även i den privata sfären. Mest påtaglig är trenden i USA och Kanada. Att kunna bo utan att störas av andras tobaksrök får inte förbli en lyx för folk som har råd att köpa villor, konstaterar den ledande kanadensiska sajten på temat rökfria bostäder, Smoke-Free Housing, Canada.

I Sverige är det precis som i Nordamerika främst kommunala bostadsbolag som vågar bestämma sig för rökfria fastigheter. Rökfria hyreshus finns i Falun, Hedemora, Karlskrona, Karlstad, Lund, Malmö, Mark, Sundsvall, Säter, Umeå, Upplands Väsby, Uppsala, Växjö, Örebro och Östersund.I Stockholm finns det rökfria hyreshus i Axelsberg och i Årsta. Ett hus planeras i Kista.

Rökfritt innebärfrämst hälsofördelarmen också att fastighetsägare kan spara pengar på att slippa sanera lägenheter för höga kostnader efter rökare som bott där. En annan fördel med rökfritt är att risken för bränder minskar.

Inför rökförbudet på de svenska serveringarna beslutade Fastighetsägarnas etiska nämnd att med ett uttalande uppmana sina medlemmar att motverka rökning i gemensamma utrymmen. Men i övrigt håller sig förbundet, med 20 000 privata företag och 700 000 lägenheter, fortfarande avvaktande liksom allmännyttans huvudorganisation SABO.
– Om ett avtal där hyresgästen förbundit sig att inte röka håller vid en rättslig prövning om en hyresgäst vill ändra avtalet vet vi inte, säger Fastighetsägarnas chefjurist Rune Thomsson.Man kan tänka sig att en hyresnämnd anser att ett sådant avtal är skäligt och att hyresgästen överklagar i Svea hovrätt, som är nästa instans. Där fälls då avgörandet.

Hyresgästen kan också sägas upp till omedelbar avflyttning och då prövassaken i tingsrätten.

– Det är i båda fallen svårt att förutsäga hur det skulle sluta.

Fotnot: Det finns ett antal allergianpassade fastigheter som är fria både från rökning och husdjur. Där krävs också speciella material vid byggandet. En lista med exempel på sådana fastigheter finns påAstma- och Allergiförbundets sajt.

En innehållsrik kanadensisk hemsida om rökfritt boende:

https://www.smokefreehousing.ca/

Läs vidare