Hem / Aktuell statistik om tobak
Rökningen minskar både bland vuxna och bland skolelever. Det visar den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten respektive CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Folkhälsomyndighetenföljer våra tobaksvanor inom ramen för den årliga folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor. De senaste siffrorna är från 2016.De visar en fortsatt minskning av dagligrökningen, en kraftig minskning av då-och-då-rökningen sedan året före och ett oförändrat snusande. Enkäten frågar inte om användning av e-cigaretter.
Statistiska centralbyrån, SCB, frågar varje år ett representativt urval ur befolkningen om deras rökning och snusanvändning. De senaste siffrorna är från 2014-2015.
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, frågar varje år ett representativt urval av skolelever i årskurs 9 och gymnasiets årskurs 2 om bland annat deras tobaksanvändning. Rapporten från 2016 visar en fortsatt minskning av rökning och snusande samt en ökande användning av e-cigaretter.
Socialstyrelsen samlar in och sammanställer mödra- och barnhälsovårdens uppgifter om rökning och snusandehos gravida och småbarnsföräldrar landet runt. I Socialstyrelsens statistikdatabas kan man söka fram siffror om gravidas och föräldrars tobaksvanor i riket eller i enskilda landsting.
Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, studerar också drogvanornas utveckling i vårt land. Här är en länk till CAN-rapportenHur mycket röker svensken?
Psykologer mot Tobak har sammanfattat några viktiga data ur den svenska tobaksstatistiken.
Den första svenska undersökningen om andelen rökarebland svenskarnagjordes 1946. Då rökte 50 procent av männen och 9 procent av kvinnorna i den vuxna befolkningen. Ungefär samma proportioner somidag är vanliga i utvecklingsländerna.
2022-01-18
En undersökning från Kantar Sifo visar tydligt att svenskarna är emot tobaksbolagens metoder, bland annat lanseringen av det vita snuset.
2021-08-30
Svaret på hur snus och cigarretter påverkar hälsan kan finnas i tandvårdsjournalerna. Nu byggs en nationell databas upp där uppgifter...
2019-04-11
Från att ha varit den fjärde viktigaste riskfaktorn för dödsfall 1990 har rökning seglat upp som den näst viktigaste 2017....
2018-12-19
Rökningen i Sverige fortsätter att minska bland både kvinnor och män. Bland ungdomar ökar användandet av e-cigaretter stort. Det visar...
2018-10-24
Fler lågutbildade än högutbildade är beroende av alkohol, narkotika och tobak. Särskilt gäller detta cigarett- och narkotikaberoende. Men när det...
2017-01-04
Ännu en stor vetenskaplig studie belyser nu det faktum att det inte finns någon ofarlig nivå av rökning. Över en...
2016-12-09
Rökningen minskar både bland vuxna och bland skolelever. Det visar den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten respektive CAN, Centralförbundet för alkohol-...
2016-07-07
En tiondel av eleverna i årskurs 9 röker. Bland elever i gymnasiets årskurs 2 röker 24 procent. I båda fallen...
2015-11-18
Rökningen i Sverige ligger kvar på ungefär samma nivå som för fem år sedan. Det visar den senaste statistiken från...