Hem / Majoritet vill ha rökfria utemiljöer
Det finns ett starkt folkligt stöd i vårt land för att göra fler allmänna platser utomhus rökfria. Det visar en opinionsstudie som ingår i Folkhälsomyndighetens nyligen presenterade utredning om rökfria miljöer.
Som Tobaksfakta tidigare rapporterat föreslår Folkhälsomyndigheten lagstiftning om fler rökfria miljöer utomhus för att skydda särskilt barn, men även vuxna, mot passiv rökning. De miljöer som utredarna anser bör göras rökfria är entréer till byggnader dit allmänheten har tillträde, platser där människor väntar på kollektivtrafik, uteserveringar, lekplatser, sportanläggningar och utomhusarenor.
Förslaget har väckt en hel del mediedebatt. Inte minst mot bakgrund av det, är resultatet av Folkhälsomyndighetens opinionsundersökning intressant. Undersökningen gjordes av företaget SKOP, som intervjuade 1 000 svenskar i åldrarna 16-84 år. Intervjupersonerna fick berätta var och hur ofta de utsattes för andras tobaksrök och ge sin syn på att göra olika miljöer rökfria.
De platser där flest utsätts för passiv rökning är, enligt undersökningen, trottoarer och gångbanor. 13 procent av de intervjuade andas dagligen in andras rök där, 55 procent gör det någon gång i månaden eller oftare. På andra plats kommer offentliga entréer där en tiondel utsätts dagligen och 57 procent någon gång i månaden eller oftare. På tredje plats kommer hållplatser, perronger och liknande med 8 respektive 35 procent.
Undersökningen visar att det finns ett tydligt stöd för fler rökfria miljöer. 85 procent vill ha rökfria entréer till köpcentra, sjukhus och andra allmänna miljöer. 70 procent vill ha rökfritt där man väntar på kollektivtrafik. 61 procent förordar rökfritt på lekplatser och badplatser samt i parker. 61 procent tycker också att uteserveringarna bör göras rökfria. 59 procent stöder tanken på rökfria arenor och sportanläggningar.
Läs hela opinionsundersökningen här.
2023-06-02
Störs du av grannars rökning? VISIR har på sin webbplats tips på vad man kan göra för att försöka lösa...
2023-05-02
Rökande hyresgäst och hyresvärd har uppnått förlikning i Hyresnämnden i Malmö. Hyresvärden drar tillbaka vräkningen och hyresgästen lovar att i...
2022-01-02
Vad händer med kroppen när den exponeras för tredjehandsrök? Det utreds i en artikel på Thirdhand Smoke Resource Centers webbplats.
2021-10-13
2018 blev alla fängelser i Skottland rökfria. Enligt en ny studie, som har följt upp rökförbudet, ökade användningen av läkemedel...
2021-08-11
Det finns stöd för ett orsakssamband mellan passiv rökning och oral cancer. Det visar en metaanalys, publicerad i Tobacco Control.
2021-05-14
Tobaksrökexponerade barn använder vårdtjänster och akutvård oftare än barn som inte exponeras för tobaksrök, vilket är en stor kostnad på...
2021-03-31
Vuxnas tobaksbruk har förödande effekter på barn, ända från befruktningstillfället och genom hela barndomen och tonåren enligt en ny rapport...
2021-02-23
Unga människor som exponeras för tobak, antingen genom att använda det själva eller genom passiv rökning, har en mycket högre risk...
2021-02-07
För 30 år sedan, 7 februari 1991, kom domen i Australien som för första gången slog fast att passiv rökning orsakar lungcancer hos icke-rökare.