Hem / Fimpar och annat skräp på stränderna ska mätas
Den nya skräplagen har nu funnits i ett drygt år och miljöminister Lena Ek (c ) tycker att den fungerar ”ganska bra”. Trots intensiv kritik och debatt under lagens första år har regeringen ännu inga planer på att straffbelägga nedskräpning med fimpar och annat s.k. småskräp. Detta trots att cigarettfimpar är det överlägset vanligaste skräpet och inte bara förfular utan också sprider gifter i miljön.
Inte minst på våra badstränder är fimpskräpet ett problem, något som Stiftelsen Håll Sverige Rent nu riktar extra uppmärksamhet mot. I det internationella projektet MARLIN – Baltic Marine Litter – kommer organisationen att mäta skräpet längs Östersjöns kuster tillsammans med systerorganisationer i Finland, Estland och Lettland.
Mätningen kommer att identifiera vilka typer av skräp som förekommer, i vilka mängder och var det kommer ifrån. Tanken är att genom att använda samma mätmetod samla ihop jämförbar data.
”Vi tror att kunskap och fakta är viktigt för att kunna arbeta effektivt mot nedskräpningen. Dels kan aktörer enklare sätta in rätt åtgärder med ett bra underlag. Dels är det enklare att arbeta förebyggande mot nedskräpningen när vi vet vilket skräp det handlar om och vilka mängder det är”, skriver Anna Linusson, vd i Håll Sverige Rent, i en debattartikel.
Hon påpekar att rökning har förbjudits på stränder på vissa håll i världen, främst p.g.a. problemen med fimpskräpet. Att städa upp fimpar är tidskrävande och kostsamt.
”Än så länge har ingen strand i Sverige infört rökförbud, dock har många stränder problem”, skriver Anna Linusson.
Håll Sverige Rent håller inte med miljöministern om att den nya skräplagens regler är bra utan tycker fortfarande att fimpar och annat småskräp som förekommer i stora mängder ska inkluderas i reglerna om ordningsbot.
”Annars sänds fel signaler, signaler som i sig grundlägger ett felaktigt beteende.”
Läs mer om skräpmätningsprojektet MARLIN !
2022-06-24
Tobak kan inte längre bara kategoriseras som ett hälsohot – det är ett hot mot mänsklig utveckling som helhet. En...
2022-05-31
Världshälsoorganisationen har kallat klimatförändringen det enskilt största hälsohotet som mänskligheten står inför. Tobaksindustrin, som i sig själv är ett hot...
2022-02-21
FN:s miljöprogram UNEP har inlett ett samarbete med WHO:s tobakskonvention för att uppmärksamma miljö- och hälsoeffekter av mikroplast i cigarettfilter.
2022-01-10
Temat för Tobaksfria dagen 2022 är Tobacco: Threat to our environment. Syftet är att lyfta tobakens miljöpåverkan i alla led...
2022-01-09
Spaniens stränder kommer att bli rökfria. Det har det spanska parlamentet beslutat. Fimparna är det vanligaste skräpet på stränderna.
2022-01-01
Från 1 januari i år blir det förbjudet att slänga fimpar, snusprillor och annat småskräp på marken. Ändringen är en...
2021-09-20
Tobakens påverkan på hållbarhet i ett barn- och framtidsperspektiv. Det var temat för årets LUFT-konferens. Niclas Malmberg, vetenskapsjournalist, visade på...
2021-09-07
I Frankrike måste tobaksindustrin betala 80 miljoner euro per år för att ta hand om fimpar på gator och i...
2021-08-02
Forskningsingenjör Kjell Andersson har ett unikt miljöengagemang. Han har dykt i 50 år och mestadels ”på skit”. Nu engagerar han...