Världshälsoorganisationen (WHO) släppte 23 juni sin rapport om den globala tobaksepidemin 2025 vid World Conference on Tobacco Control i Dublin.

Rapporten presenteras på WHO:s webbplats och fokuserar på och utvärderar de så kallade MPOWER-åtgärderna, som är sex beprövade åtgärder för tobakskontroll för att minska tobaksanvändningen:

  • Övervakning av tobaksanvändning och förebyggande åtgärder (Monitoring tobacco use)
  • Med lagstiftning skydda människor från tobaksrök (Protecting from tobacco smoke)
  • Erbjuda hjälp att sluta använda tobak (Offering help to quit)
  • Varna för farorna med tobak på förpackningar och genom massmedia (Warning about dangers of tobacco)
  • Tillämpa förbud mot tobaksreklam, marknadsföring och sponsring (Enforcing bans on tobacco advertising)
  • Höjda skatter på tobak (Raising taxes on tobacco)

Sedan 2007 har 155 länder implementerat minst en av åtgärderna för att minska tobaksanvändningen på bästa praxisnivå. Idag skyddas över 6,1 miljarder människor, tre fjärdedelar av världens befolkning, av minst en sådan åtgärd, jämfört med bara 1 miljard år 2007.

Fyra länder har implementerat hela MPOWER-paketet: Brasilien, Mauritius, Nederländerna och Turkiet. Sju länder är bara en åtgärd ifrån: Etiopien, Irland, Jordanien, Mexiko, Nya Zeeland, Slovenien och Spanien.

Sverige ligger sämre till. Endast två av åtgärderna har genomförts till full nivå: övervakning av tobaksbruk och att erbjuda hjälp att sluta använda tobak.

När det gäller åtgärden att varna för farorna har Sverige både lyckats helt och misslyckats – den delen som rör massmediala kampanjer har inte uppnåtts alls, medan varningstexter på förpackningar och liknande når full nivå.

Resultat på mellannivå har nåtts när det gäller åtgärderna höjda tobakssskatter och förbud mot marknadsföring. Cigaretterna har dock inte blivit dyrare sedan 2014, enligt rapporten.

En av åtgärderna som inte har tillämpats eller har tillämpats på låg nivå är lagstiftning för att skydda människor från tobaksrök.

Läs mer hur olika länder nått sina mål mellan 2007 och 2025 i databasen.

Läs vidare