– I normala fall skulle en sådan åtgärd sättas i gång av centralregeringen, men vi kan inte vänta i evigheter, sade hon vid en pressträff.

Som Tobaksfakta tidigare berättat har det kommande OS-värdskapet satt fart på debatten om passiv rökning och rökfria miljöer i Japan. Landet ligger internationellt sett långt efter när det gäller att skydda människor mot andras tobaksrök. Japanska folkhälsoföreträdare framhåller nu att det är hög tid att komma i kapp och att rollen som OS-värd 2020 gör det extra bråttom.

Men tobaksförebyggarna möter ett hårt motstånd i ett land där tobaksindustrin har en stark position. Den japanska statenäger fortfarande en tredjedel av tobaksbolaget Japan Tobacco, som är världens fjärde största. Staten får in över 150 miljarder kronor om året i tobaksskatt.

Men tidigare i årföreslogs ändå ett rökförbud i allmänna utrymmen inomhus. Hälsodepartementet ville se den nya lagen träda i kraft före OS. Det visade sig dockvara ett politiskt omöjligt förslag att få igenom. Majoriteten av parlamentarikerna ipremiärminister Shinzo Abes regeringsparti Liberaldemokraterna, LDP, sade nej och framhöll att ett rökförbud skulle få allvarliga ekonomiska följder för bland annat restaurangbranschen.

Detta har nu fått Tokyos guvernör Yuriko Koike att tröttna.

– Jag planerar en förordning som förbjuder rökning på allmän plats inomhus vid första möjliga tidpunkt, säger hon.

Läs vidare