European conference on Tobacco or Health, ECTOH, arrangeras vart tredje år. Årets konferens inleds med en presentation av den senaste Tobacco Control Scale, som jämför hur väl Europas länder arbetar med tobakskontroll. Det kommer förstås en egen artikel om hur Sverige står sig mot övriga länder i Europa.

Andra ämnen som kommer att tas upp är bland mycket annat nya nikotin- och tobaksprodukter, tobak och mänskliga rättigheter, och tobak och social ojämlikhet.

Margaretha Haglund, som är Tobaksfaktas tobakspolitiska expert, kommer på fredagen att leda en av konferensens workshops, Successes or failures in the tobacco control advocacy, ungefär Framgångar och misslyckanden i arbetet för tobakskontroll.

Hon ser fram emot att möta både gamla och nya kolleger från hela Europa.

– Det finns alltid något nytt att lära sig även om man som jag jobbat mer än 40 år med tobaksfrågor. Konferenser som denna är viktiga som kunskapsspridare och som bra plattform att bygga nätverk utifrån. Men kanske det viktigaste är att det fyller på motivationen och för att man inser att man inte är ensam i tobaksarbetet – det kan ibland kännas både jobbigt och ensamt, säger hon.

Även Ann Post, som ansvarar för Tobaksfaktas kansli och även sitter i Tobaksfaktas styrelse, ser fram emot fyra dagar med kolleger från hela Europa.

–Det är bra att synas i rätt sammanhang och träffa nya och gamla samarbetspartners. Eftersom WHO utlyst 2020 till sjuksköterskans och barnmorskans år, kommer jag också att söka kontakter för en planerad konferens i juni, säger hon.

Fakta ECToH

European Conference on Tobacco or Health arrangeras i år av DKG Krebsgesellschaft, Deutsche Krebshilfe, Aktionsbündnis Nichtrauchen och Association of European Cancer Leagues (ECL).

Konferensen äger rum vart tredje år på olika platser i Europa och är en viktig mötesplats i arbetet för ett tobaksfritt Europa. Deltagarna är beslutsfattare, forskare, hälsopedagoger och hälso- och sjukvårdspersonal som är involverade i tobakskontroll.

Den första ECToH-konferensen ägde rum 1996 i Finland.

 

Läs vidare