Enligt ett federalt domstolsbeslut kommer skyltarna att installeras i butikerna mellan 1 juli och 30 september i år och måste visas fram till 30 juni 2025.

”Detta är ett sedan länge försenat steg för att hålla tobaksindustrin ansvarig för decennier av lögner som ledde till missbruk, sjukdomar och för tidig död för miljontals människor”, skriver ett antal organisationer på Campaign for Tobacco-Free Kids webbplats.

Skyltarna är det sista steget i genomförandet av de ”korrigerande uttalanden” som tobaksbolagen först beordrades att göra 2006. Då utfärdade den amerikanska distriktsdomaren Gladys Kessler ett avgörande beslut att att bland andra Philip Morris USA och R.J. Reynolds bröt mot lagen och ljög för allmänheten i årtionden om hälsorisker med cigaretter och hur beroendeframkallande de är.

Tobaksföretagen kämpade mot dessa korrigerande uttalanden på försäljningsställen i domstol i 16 år. I slutet av 2022 förhandlade parterna i målet – inklusive det amerikanska justitiedepartementet, flera olika hälsoorganisationer och tobaksbolagen – fram ett avtal som nu träder i kraft.

Läs vidare