Detta framgår av en studie som forskare vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Biomedicinskt centrum, Uppsala universitet nu publicerar i onlinetidskriften Scientific Reports. Uppsalaforskarna utvecklar en metod att mäta bland annat den biologiska åldern hos en person med hjälp av ett blodprov.

Metoden bygger på kunskap om vilka förändringar på molekylnivå som är kopplade till kroppens åldrande. Genom att analysera ett stort antal proteiner i blodplasman kan man mäta hur långt dessa förändringar gått och därmed den biologiska åldern. I den studie som nu presenteras har Uppsalaforskarna analyserat 77 plasmaproteiner hos 976 personer som deltog i en folkhälsostudie i norra Sverige.

Hos många av deltagarna var den biologiska åldern antingen högre eller lägre än den kronologiska. Bland det som mest ökade den biologiska åldern var rökning. Rökarnas biologiska ålder var i genomsnitt 2,6 år högre än deras kronologiska och vissa rökare var biologiskt sex-sju år äldre än sin kronologiska ålder. Stor konsumtion av sötade drycker höjde den biologiska åldern ungefär lika mycket, men här påpekar forskarna att det är osäkert om hela ökningen beror på de sötade dryckerna. Osäkerheten beror på att personer som dricker mycket läsk också i övrigt ofta har ohälsosamma matvanor.

Även stillasittande ökar den biologiska åldern, medan motion, att äta mycket fet fisk och dricka måttligt med kaffe sänker den.

Och det går att föryngra kroppen genom att sluta röka eller på andra sätt ändra sina vanor.

– Om man ändrar livsstil kan man få tillbaka full funktion – man kan till och med vara yngre än sina kalenderår, säger professor Ulf Gyllensten, en av forskarna bakom studien till Göteborgs-Posten.

Forskarna hoppas att den nya tekniken ska komma till användning bland annat som ett sätt att motivera människor att förändra sin livsstil.

Läs vidare